UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдвяні та новорічні свята: чи проводитимуть їх у школах

Роз'яснення дали у МОН.

Скоро українці відзначатимуть Різдво Христове та Новий рік. У школах та дитячих садках в цей час традиційно проводять святкові заходи. У Міністерстві освіти і науки розповіли, чи будуть проводити такі заходи в цьому році. Про це пише «РБК-Україна».

Чи будуть відзначати новорічні свята у школах

У МОН зазначили, що «освітній процес в умовах воєнного стану повинен бути орієнтований, перш за все, на створення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу».

Читайте також: Зимові канікули: коли відпочиватимуть школярі

Відповідно до закону, питання управління закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, віднесено до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

У МОН проінформували керівників обласних та Київської міської військової адміністрації про особливості організації 2023/2024 навчального року в умовах правового режиму воєнного стану.

«Забезпечення державних гарантій, створення безпечного освітнього середовища, організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану в межах своєї компетенції здійснюють органи виконавчої влади, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, керівники органів управління у сфері освіти та закладів освіти, їх засновники», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Різдво та Новий рік: чи будуть вихідні

Згідно із законом «Про освіту», заклади наділені автономією. Вони можуть самостійно ухвалювати рішення щодо освітніх, організаційних, фінансових, кадрових та інших питань діяльності, що провадиться в порядку та межах, визначених законом.

«Рішення про проведення різдвяних/новорічних свят може ухвалюватися педагогічною радою закладу дошкільної та загальної середньої освіти та затверджуватися його керівником», – пояснили у МОН.

У відомстві додали, що під час воєнного стану слід брати до уваги безпекову ситуацію у кожному населеному пункті. Тому заклади дошкільної та загальної середньої освіти мають виважено й відповідально ухвалювати рішення щодо проведення заходів, пов’язаних із різдвяними та новорічними святами.

Нагадаємо, що на головній новорічній локації у Києві цьогоріч, як і торік, не буде фудкортів і масштабних святкувань Різдва та Нового року. Також у столиці України не планують скорочувати комендантську годину.