UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення про пом'якшення запобіжного заходу вже застосували до 224-х активістів

Рішення було прийнято за ініціативою процесуальних керівників з метою гуманізації кримінального процесу.

Прокуратура подала до суду клопотання про зміну запобіжного заходу для всіх учасників протестів, яких заарештували в січні. Протестувальникам повинні пом'якшити запобіжний захід, повідомила прес-служба Генпрокуратури.

"Органи прокуратури підготували клопотання про пом'якшення запобіжного заходу усім підозрюваним особам, яким інкримінується вчинення злочинів, а саме масових заворушень, хуліганських дій, блокування адміністративних приміщень, транспортних комунікацій тощо, протягом січня цього року", - йдеться в заяві.

У повідомленні ГПУ зазначається, що з метою гуманізації кримінального процесу, рішення щодо застосування альтернативних арешту запобіжних заходів вже застосували до 224 активістів.

Зокрема, у Києві - до 61 підозрюваного, у Київській області - 17 підозрюваних, у Черкаській області - до 56 підозрюваних, у Запорізькій області - до 48 підозрюваних, у Дніпропетровській області - до 26 підозрюваних.

В Сумській області змінили запобіжний захід з арешту на більш легкий 9 підозрюваним, у Полтавській області - 4 підозрюваним, у Кіровоградській області - 2 підозрюваним, у Вінницькій області - одному підозрюваному.

У той же час, згідно з інформацією "Євромайдан SOS", у СІЗО або під вартою в лікарні залишаються близько 20 осіб. Більшість з них було по-звірячому побито Беркутом при затриманні.

Раніше повідомляли про те, що 17 лютого - кінцевий термін виконання умов другого закону про амністію учасників акцій протесту. Влада вимагає звільнення захоплених вулиць і адмінбудівель.

Нагадаємо, Верховна Рада 29 січня прийняла закон, що передбачає звільнення від кримінальної відповідальності учасників Євромайдану.

Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зборів" вводиться в дію тільки з дня появи на сайті Генпрокуратури інформації про звільнення протестувальниками всіх адмінбудівель та розблокування Грушевського.

Автор закону - народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко стверджує, що закон не передбачає необхідності звільнення проїзної частини Хрещатика і прилеглих до неї вулиць, а стосується тільки вимоги звільнення приміщень, пов'язаних з діяльністю органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

Опозиція наполягала на звільненні учасників акцій без будь-яких умов, і згодом назвала закон авторства Мірошниченка "законом про заручників". !zn

Читайте також:

Відповідати за розгін Майдану в ніч 30 листопада ніхто не буде

Оприлюднено оновлений список зниклих на Майдані

В Україні залишаються під вартою понад 60 учасників акцій протесту