UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення про монетизацію "пакету малюка" не остаточне

У Мінсоцполітики спостерігають за ситуацією і намагаються визначити, яка форма допомоги – натуральна або грошова – більш влаштовує молодих мам.

Сьогодні, 5 серпня, повідомляється, що монетизація програми "пакет малюка" пов'язана з проблемами в тендерних закупівель, але Мінсоцполітики в змозі переглянути рішення "у разі певних обставин".

Про це в програмі "Офіційна розмова" на телеканалі "Дом" повідомив перший заступник міністра соціальної політики Євген Котик.

За його словами, Міністерство зіткнулося з проблемами у тендерних закупівлях, тому і було прийнято рішення перейти на монетизацію програми.

"Саме соціальна ініціатива забезпечення "пакету малюка", яка введена у 2018 році, є важливою. На 2020 рік у Державному бюджеті була передбачена відповідна програма, а також витрати на неї... але за рішенням Антимонопольного комітету цей тендер був скасований. Зараз у нас сталася така ситуація, коли у 8 регіонах такі "пакети" вже закінчилися. Ще в 4 регіонах залишки також дуже малі", - цитує Котика "Укрінформ".

Читайте також: Бебі-бокси купуватимуть по-новому

Пілотний проєкт проводитиметься протягом двох років. Однак у разі певних обставин Міністерство соцполітики залишило за собою право переглянути дане рішення, підкреслив Котик. Сума у 5 тисяч гривень була визначена як максимальна межа вартості "пакету малюка", яку будуть виплачувати в повному розмірі на карту "ПриватБанку".

"Обов'язок по контролю за реалізацією саме продуктів, речей дитячого призначення буде здійснюватися безпосередньо банком, Мінсоцполітики, а також торговою мережею, яка приєдналася до цього проєкту", – розповів він.

Заступник міністра повідомив, що у Мінсоцполітики розглядають можливість вибору форми допомоги - натуральна або грошова – буде краще для людей, а також визначити, який набір дитячих товарів більш оптимальний.

Кабінет міністрів на засіданні 29 липня прийняв рішення про введення виплати в розмірі 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість видачі пакетів малюка.

До того дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закликає уряд України зберегти програму "пакунок малюка" саме у натуральній формі, надаючи так звані Бебі-бокси, а не грошову виплату. За їхніми даними, 8 з 10 сімей хочуть отримувати допомогу у вигляді "пакету малюка".

Раніше ZN.UA поговорило із заступником міністра соціальної політики Олегом Ковалем. Подробиці в матеріалі Алли Котляр.