UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рідні захисників "Азовсталі" звернулися до президента Китаю: "Пекло вони вже бачили, дайте їм побачити сонце"

Наша влада відправила йому офіційний лист. 

Близькі захисників "Азовсталі" звернулися до китайського президента Сі Цзіньпіна з проханням посприяти тому, аби наших військових вдалося визволити з заводу та блокадного міста. Брифінг відбувся в медіацентрі "Україна". 

"Просимо Китай втрутитися та стати миротворцем у цій війні, стати порятунком для наших бійців із Маріуполя, із "Азовсталі". Час іде на дні, хвилини, секунди. В пеклі наші воїни вже побували, дайте їм нагоду побачити сонце", - зазначають близькі військових. 

Вони просять застосувати до наших бійців процедуру "екстракшн" - вивезти військових, поранених бійців та тіла загиблих в третю країну. Наприклад, в Туреччину, президент якої вже погодився на це.  

Рідні зазначають, що Китай - це, мабуть, єдина країна, до якої вони ще не зверталися за допомогою. 

"Ми просимо вельмишановного Сі Цзіньпіна зробити все для порятунку світових цінностей, для порятунку захисників Маріуполя", — підсумували рідні захисників "Азовсталі", зазначаючи, що влада України вже відправила президентові Китаю офіційний лист. 

Читайте також: Україна веде перемовини про евакуацію 60 людей з "Азовсталі" – Верещук

Нагадаємо, за офіційними даними у підземних сховищах заводу "Азовсталь" перебувають близько тисячі українських військових — з батальйону «Азов», 12-тої бригади Національної гвардії України, 36-тої окремої бригади морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, Тероборона Маріуполя. Більшість із них поранені. Ситуація є критичною.

Напередодні українські військові в Маріуполі підтвердили, що готові здатись третій стороні та залишатися в цій країні до завершення війни. Водночас вони також просять евакуювати із ними і тіла загиблих побратимів.

У вівторок, 10 травня, в Національній гвардії України заявили, що президент Володимир Зеленський та все керівництво держави працює над застосуванням процедури еxtraction — вивезення наших захисників до третьої безпечної країни — аби звільнити поранених бійців, медиків та військових із заблокованого окупантами заводу "Азовсталь" в Маріуполі.