UA / RU
Підтримати ZN.ua

Річниця визволення Слов'янська і Краматорська: На горі Карачун нагородили десантників

Слов'янськ відвідали члени Кабміну і посли чотирьох європейських держав.

У Донецькій області в неділі, 5 липня, відбулися урочисті заходи, приурочені до шостої річниці визволення Слов'янська, Краматорська, Дружківки та Костянтинівки від російських окупантів, повідомляє прес-центр штабу ООС.

Біля меморіального комплексу на горі Карачун провели мітинг та вшанували загиблих українських героїв залпами військового салюту.

Командувач Об'єднаними силами Володимир Кравченко вручив бійцям Десантно-штурмових військ нагороди за самовідданість і стійкість, проявлені при виконанні завдань у Донбасі.

Військовослужбовців відзначили нагрудними знаками «За військову доблесть» і «Знак пошани» і медаллю «За бездоганну службу».

Крім Кравченка, в мітингу брали участь прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко, посли Польщі, Естонії, Латвії та Словаччини, ветерани, волонтери та інші.

Вони вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих бійців, поклали квіти до меморіалу.

Гості також взяли участь в арт-акції: вони «перетворили» на маки отвори від куль і осколків на стелі Слов'янська.

Читайте також: Підозрювана у сепаратизмі та створенні терористичної організації Штепа зібралася знову стати мером Слов'янська

12 квітня бойовики російсько-окупаційних формувань на чолі з ФСБшником Ігорем Гіркіним за сприяння місцевої влади захопили Слов'янськ Донецької області. На початку травня ЗСУ  і Нацгвардія взяли під контроль стратегічну висоту - гору Карачун.

5 липня після тримісячних боїв українська армія звільнила Слов'янськ. Незабаром були також звільнені Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка і Артемівськ (Бахмут).

У боях за Слов'янськ загинули 70 українських військових. Угруповання Гіркіна (Стрелкова) під прикриттям заручників відступила в Донецьк.