UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ знову заблокувала розширення мандату місії ОБСЄ на кордоні з Україною

Дію мандата спостережної місії ОБСЄ в російських погранпунктах продовжено в існуючому вигляді.

Російська Федерація в черговий раз заблокувала розширення мандату місії спостерігачів ОБСЄ на всі пункти українсько-російського кордону в окупованому Донбасі.

"Постійна рада ОБСЄ продовжила мандат наглядової місії російських прикордонних пунктах "Гуково" і "Донецьк" на 3 місяці в існуючому вигляді", - йдеться в повідомленні місії України при ОБСЄ в Твіттері.

В українській місії зазначили, що "Росія заблокувала розширення мандата на всі ділянки кордону поруч з підконтрольною бойовикам територією Донбасу, інші підтримали українську ініціативу".


У свою чергу представник США в ОБСЄ посол Даніель Байєр висловив жаль у зв'язку з тим, що російська сторона продовжує блокувати розширення мандату місії спостерігачів, "незважаючи на сильну і постійну підтримку від інших держав-учасників даної ініціативи".

"Ми знову повинні прийняти неадекватне обмеження розширення діапазону роботи місії, яка охоплює лише два контрольно-пропускних пункти (українсько-російського кордону на окупованій частині Донбасу – ред.), на які припадає всього кілька сотень метрів від 2300-кілометрової кордону", - заявив дипломат.

Раніше повідомлялося, що РФ вже блокувала розширення ОБСЄ на непідконтрольній Україні ділянці Донбасу. Місія ОБСЄ, перебуваючи в жовтні 2014 року на пропускних пунктах Гуково і Донецьк, зазначала, що українсько-російський кордон перетинають сотні військових. Не раз відзначалися і спроби бойовиків перешкоджати роботі ОБСЄ. Прес-секретар Державного департаменту США Марі Харф пояснює це тим, що бойовикам є, що приховувати.