UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ використовує щонайменше чотири підводні човни для ракетних ударів по Україні — експерти

Так окупанти можуть запускати ракети з глибини 50 метрів, ускладнюючи їх фіксацію для України.

Росія застосовує у Чорному морі щонайменше чотири субмарини проєкту 877 "Палтус", з яких здійснює атаки ракетами "Калібр" по віддалених цілях на території України. Про це заявили військово-морські експерти Г.І. Саттон і Бенджамін Піттет у коментарі The Times, повідомляє Українська правда.

За їхніми словами, ракети запускають із глибини до 50 метрів, що ускладнює фіксацію їх запусків радарами й супутниками.

Саттон і Піттет зазначили, що для таких тверджень є вагомі підстави: у відкритих джерелах наявна інформація про завантаження ракет "Калібр" та боєголовок на підводні човни РФ у військово-морських портах.

"Ми не бачимо їх під товщею води (із супутників — ред.), але ми можемо бачити, як на них завантажують ракети і боєголовки в портах. Незадовго до вторгнення ми бачили з відкритих даних, як на борти субмарин завантажували ракети. Завантаження ракет продовжилися також після початку вторгнення", — пояснив Саттон.

Експерти також додали, що підводні човни проєкту 877 "Палтус" можуть запускати ракети "Калібр" із торпедних апаратів. Вони можуть летіти на відстань до 2500 кілометрів і завдавати удари по тилу України.

На думку Саттона й Піттета, російські окупанти стали частіше використовувати субмарини після потоплення крейсера "Москва". Так у РФ намагаються уникнути контратак української берегової охорони.

Крім цього, Саттон розповів, що російські військові кораблі почали обережніше поводитися вздовж українського узбережжя, аби не потрапити в зону дії протикорабельних ракет.

Раніше Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що Білорусь нарощує системи радіоелектронної боротьби біля кордону з Україною.