UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ перекрила приблизно 70% акваторії Азовського моря – ВМС України

В Міноборони заявили, що Росія хоче перетворити Азовське море на своє внутрішнє «озеро».

За даними Військово-морських сил України, Росія перекрила приблизно 70% акваторії Азовського моря, повідомила пресслужба Міноборони. Тим самим РФ перешкоджає вільному судноплавству.

«Російська Федерація продовжує провокативні дії проти України. Станом на 10 грудня Російською Федерацією перекрито близько 70% акваторії Азовського моря. Наразі росіянами розміщено навігаційні попередження (ПРИПи) про обмеження судноплавства у визначених районах начебто у зв’язку з проведенням артилерійських стрільб в районах поблизу м. Маріуполя, м. Бердянськ та м. Генічеськ», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що РФ систематично перекриває райони в Азовському морі, чим і перешкоджає вільному судноплавству. В Міноборони заявили, що оголошення навігаційних попереджень Росією в Азовському морі у безпосередній близькості до пунктів базування українських ВМС та цивільних портів – це відкрита провокація.

«Подібні дії агресора вкотре демонструють намагання РФ перетворити Азовське море на своє внутрішнє «озеро», – додали в Міноборони.

Міноборони України

Читайте також: Посольство США відреагувало на ситуацію з кораблем «Донбас» біля Керченської протоки

Увечері 9 грудня у пропагандистських російських ЗМІ з'явилася інформація, що український корабель «Донбас» ВМС країни нібито рухається у бік Керченської протоки, а ФСБ РФ вимагає від нього змінити курс. При цьому повідомлялося, що команда українського судна жодним чином на звернення ФСБ не реагує.

За лічені години росЗМІ створили істерію, звучали заяви про провокацію з боку України та можливу «адекватну відповідь» з боку країни-агресора.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що вчорашня ситуація з українським кораблем - чергова провокація Росії. Цього разу причиною стала розмова президентів США Джо Байдена та України Володимира Зеленського

Водночас в РФ заговорили про наслідки за ситуацію з кораблем «Донбас».