UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ретельно готувались": у поліції розповіли подробиці пограбування ювелірного у Києві

Нападники заздалегідь провели розвідку місця злочину, визначили шляхи відходу та обрали для пограбування найзручніший час.

© Національна поліція України
Грабіжники добре спланували напад
Грабіжники добре спланували напад
© Національна поліція України
© Національна поліція України
© Національна поліція України

Причетні до пограбування ломбарду в Києві ретельно готувались до злочину та планували його, повідомив тимчасово в.о. начальника ГУ Національної поліції у місті Києві Віктор Нечитайло. На це вказує низка обставин, виявлених під час досудового розслідування цієї справи.

"Проаналізувавши всю зібрану інформацію, можемо говорити про те, що розбійники чітко спланували розбій на магазин: вони вибрали зручний час, коли у місті не буде заторів, прорахували шляхи відходу і місце відстою машини", - зазначив Нечитайло.

За його словами, зловмисники навіть врахували необхідність позбутися доказів, про що свідчить спалення ними автівки, на якій вони втекли з місця злочину.

"Навіть той факт, що спалили автомобіль, який використовували під час нападу, говорить про те, що вони намагалися знищити речові докази: саме у салоні виявили зброю, яку вони, імовірно, застосували під час розбою", - додає правоохоронець.

Нападники також провели попередню розвідку у магазині та на місці знищення автомобіля і прикривали обличчя руками, рухаючись територією гаражного кооперативу, аби не потрапити до об'єктивів камер відеоспостереження.

Крім цього, встановлено, що нападники – не українці. Між собою вони спілкувалися іноземною мовою, а до охоронця і продавця один із них звертався російською.

"Зі слів свідків, на вчинення злочину у них пішло кілька хвилин. При цьому вони добре орієнтувалися в магазині: про це свідчить те, що забрали нападники переважно ювелірні прикраси із дорогоцінним камінням", - наголосив в.о. начальника Нацполіції Києва.

Остаточна сума завданого збитку буде встановлена після проведення інвентаризації. Проте за попередніми даними вона становить близько п'яти мільйонів гривень.

"На розшук нападників орієнтований весь особовий склад поліції Києва, складено план проведення оперативно-розшукових заходів та гласних і негласних слідчих дій", - додав Віктор Нечитайло.

Як повідомлялося, троє невідомих пограбували ювелірний магазин-ломбард у Києві і, застреливши охоронця, втекли з місця злочину на автомобілі. Повідомлення про подію на вулиці Данила Щербаківського надійшло до поліції близько 20:00 неділі, 12 серпня.

За фактом пограбування ломбарду поліція відкрила два кримінальні провадження: за п. 6 ч. 2 статті 115 (умисне вбивство) та за ч. 4 статті 187 (розбій) Кримінального кодексу України.