UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ресторани, готелі і не тільки: генерал РФ відмивав кошти на Полтавщині через бізнес-партнера Іллі Киви - ДБР

Виявлену нерухомість із сумнівними грошовими потоками планують арештувати. 

Державне бюро розслідувань під час розслідування справи щодо держзради колишнього народного депутата України Іллі Киви викрило у Полтавській області відмивання коштів російським генералом через бізнес-партнера депутата, йдеться на сайті ДБР.

Там виявили майно російського генерала, зокрема готелі, ресторани, земельні ділянки тощо, через які генерал відмивав кошти в Україні. 

Нерухомість була оформлена на бізнес-партнерів депутата – родичів російського генерал-полковника, начальника Федерального управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї при Російському агентстві з боєприпасів Валерія Капашина. Перевіряється інформація щодо причетності родичів до цих оборудок.

Оборудки з необґрунтованими активами здійснювались через ланцюг підконтрольних комерційних структур, під виглядом ведення законної фінансово-господарської діяльності.

Наразі перевіряється причетність до вказаного майна Іллі Киви, а також з’ясовується чи могли ці об’єкти використовуватись ворогом для фінансування підривної діяльності проти України.

Читайте також: Депутату від «ОПЗЖ», якого окупанти призначили мером Маріуполя, повідомлено про підозру у держзраді

Справу за статтею «держзрада» проти Киви відкрили, зокрема, за те, що у жовтні 2021 року він записав відеопривітання з днем народження президенту країни-агресора Владіміру Путіну.

У своєму привітанні Кива похвалив Путіна за «повернення Росії колишньої величі», наголосив, що Путін «пише нову історію слов'янського світу» та побажав йому ще більше сил. 

Через тиждень після такого відео Ківа записав ще одне «вітання» – з нагоди річниці ліквідації Степана Бандери 15 жовтня 1959 року: на тому відео він стріляв з автомата, а позаду нього вибухали фейєрверки. У зв'язку з цим Офіс генпрокурора також відкрив справу.