UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ремонт ЛЕП в Крим зупинений на вимогу активістів

Поки не будуть виконані вимоги кримських татар про звільнення політв'язнів у Криму, електропостачання на територію півострова відновлювати не будуть.

Бригада ремонтників держкомпанії "Укренерго", яка відновлювала пошкоджену внаслідок підриву опору ЛЕП, що подає електроенергію в Крим, припинила свою роботу "на прохання" учасників акції енергетичної блокади півострова.

Про це повідомили в прес-службі Херсонської облдержадміністрації вдень у четвер, 26 листопада.

"Один з активістів та лідерів акції Ленур Іслямов прокоментував таку заборону тим, що активісти виставили вимоги до окупаційної влади щодо звільнення політв'язнів", - йдеться в повідомленні Херсонської ОДА.

"Поки не будуть виконані ці умови, електропостачання на територію АР Крим відновлювати не будуть", - додають в ХОДА з посиланням на активістів

Напередодні в середу бригада "Укренерго" виконала вже більшу частину робіт по відновленню мережі ВЛ 220 кВ Каховська-Титан. Але в результаті несприятливих погодних умов, бригаді не вдалося до кінця закінчити свою роботу.

Читайте також: Чубаров розраховує на вихід окупантів з Криму до 2018 року

З 20 вересня кримські татари та інші протестувальники почали продуктову блокаду Криму. Блокада стосується лише вантажних автомобілів, які перевозять товари в Крим і назад, - для них перекриті всі три дороги та пункти пропуску (Чонгар, Чаплинка і Каланчак) на адмінкордоні з Херсонською областю.

Планувалося, що блокада буде безстроковою і пройде в три етапи. Зокрема наступним етапом активісти планували розпочати енергетичну блокаду Криму, і вимагали від влади припинити продаж електричної енергії на окупований півострів. З 21 листопада Крим повністю знеструмлений в результаті підриву опор всіх чотирьох ліній електропередач.

Як писала у статті в ZN.UA Валентина Самар, блокада поставок в Крим не є акцією виключно кримських татар і не є акцією Меджлісу, незважаючи на те, що була озвучена його лідерами. Це буде акція всіх кримських політичних українців, які втомилися чекати від влади реальних кроків щодо деокупації півострова і захисту прав його мешканців по обидві сторони Перекопу, але яка не забуває дбати про інтереси вигодонабувачів "кримської офшорки", народженої законом про СЕЗ "Крим".