UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ректору Почаївської духовної семінарії повідомили про підозру

Він активно пропагував наративи Кремля та принижував українців. 

СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії Української православної церкви Московського патріархату  архієпископу Іову Шумському (Віктору Смакоузу), який здійснював антиукраїнську діяльність.

В СБУ заявили, що зібрали беззаперечні докази вини керівника Почаївської духовної семінарії в антиукраїнській діяльності. Зокрема архієпископ поширював через соцмережі «дописи», якими принижував національну честь та гідність українців, а також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті.

«Щоб «розганяти» деструктивний контент, ректор установи використовував анонімний профіль у соцмережі Facebook, а для підготовки своїх «публікацій» користувався наративами російських пропагандистів», - додали в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання священника УПЦ МП  і в приміщеннях семінарії також виявили літературу, яка повторювала «тези» Кремля щодо внутрішньої ситуації в Україні.

Наразі архієпископу повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Читайте також: В єпархіях УПЦ МП виявили російські паспорти та «перепустки федеральних радників РФ»

Нагадаємо, активно за діяльність філії РПЦ в Україні взялися у жовтні. СБУ в жовтні почала проводити обшуки у будівлях УПЦ (МП) у різних областях України, а президент Володимир Зеленський натякнув, що роботу УПЦ в Україні можуть заборонити.

Боротьба з «внутрішнім ворогом» в умовах воєнного часу багатьма сприймається як однакова за важливістю з перемогами на фронтах. Проте головний результат обшуків, проведених на території монастирів і єпархій УПЦ (МП), – зміна правил гри на державно-церковному полі. Докладніше читайте у статті Катерини Щоткіної у статті «Святих винось!».