UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ректори пропонують скоротити кількість ВНЗ в Україні

Вони звернулися до Шкарлета у відкритому листі.

Ректори українських ВНЗ пропонують скоротити кількість університетів в країні. Про це у відкритому листі до міністра освіти та науки Сергія Шкарлета написав ректор педагогічного універу ім. Гринченка Віктор Огнев'юк.

Спілка ректорів навіть створила робочу групу, яка над цим працює і підготувала законопроект "Про забезпечення конкурентоспроможності університетів України". Вони впевнені, що це допоможе забезпечити високу якість української вищої освіти та її максимальне включення у відбудову зруйнованої російськими загарбниками України.

На думку спілки ректорів наразі необхідно скоротити кількість закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності з 300 до 112 – 115 (не враховуючи приватні). Це сприятиме концентрації людських, фінансових та матеріальних ресурсів для підвищення якості підготовки фахівців в Україні.

При цьому важливо зберегти та забезпечити розвиток закладів вищої освіти, що мають містоутворюючу функцію.  Наприклад, у таких містах як Глухів, Дрогобич, Кам’янець-Подільський, Ніжин, Переяслав, Ізмаїл.

"Значна кількість ректорів та проректорів університетів, а також адміністративного персоналу, на відміну від наукових, науково- педагогічних і педагогічних працівників, втратять посади. Але більшість представників управлінської ланки закладів вищої освіти свідомо ідуть на цей крок заради майбутнього України та швидкого подолання наслідків руйнівної війни", - стверджує Огнев’юк.

Також він наголошує, що намагався обговорити пропозицію з міністром освіти по телефону, але той не вислухав пропозицію спілки ректорів. З цієї причини був опублікований відкритий лист.

Нагадаємо, Рада скасувала ЗНО та ДПА для випускників 2022 року. Вступну кампанію планують провести на підставі єдиного мультипредметного тестування.