UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рекордний хабар для НАБУ: спільниця Злочевського відбулася умовним покаранням

Експосадовиця ДФС уклала угоду зі слідством і надала важливу інформацію.

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством обвинуваченої у справі «хабара Злочевського», ексначальниці департаменту ДФС України Олени Мазурової, завдяки цьому колишня посадовиця відбулася умовним покаранням.

Мазурову визнали винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 статті 369 КК України  – наданні п'яти мільйонів доларів хабара керівництву антикорупційних органів, повідомляє пресслужба суду. І звільнили від відбування покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з випробуванням строком у два роки.

Крім того, суд скасував Мазуровій запобіжний захід у вигляді застави. Вона має з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти слідчим про зміну місця проживання, роботи або навчання.

У Національному антикорупційному бюро повідомили, що Мазурова надала слідству важливу інформацію. Імовірно, завдяки цьому експосадовиці вдалося уникнути позбавлення волі.

Водночас справу за обвинуваченням інших двох осіб – колишнього першого заступника начальника ГУ ДПС у Києві  Миколи Ілляшенка і керівника групи компаній, афільованих з міністром екології часів Януковича Андрія Кічі, – триває.

Читайте також: В Антикорупційного суду хочуть забрати справу про $5 млн хабара від Злочевського – ЦПК

Розслідування у справі було завершено 1 грудня 2020 року, після цього матеріали відкрили для ознайомлення підозрюваним і їх адвокатам, а згодом передали до суду.

12 червня 2020 року детективи Національного антикорупційного бюро задокументували факт пропозиції хабара керівництву НАБУ і голові САП Назару Холодницькому в розмірі 5 млн доларів.

Гроші підозрюваний передавав за посередництва заступника начальника ГУ Державної податкової служби у Києві Миколи Ілляшенка, директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічі і колишньої начальниці департаменту ДФС Олени Мазурової. Після затримання Кічі в компанії повідомили про те, що він вже давно там не працює.

За ці гроші правоохоронці мали закрити справу про пособництво Злочевського у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, який видали «Реал Банку» (належав олігарху Сергію Курченку): за ч. 5 статті 191 та ч. 3 статті 209 (привласнення майна та легалізація (відмивання) доходів) КК України.