UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рекомендації МОЗ щодо організації протиепідемічних заходів в школах варто доопрацювати – експертка

Однак часу на їх доопрацювання вже немає.

Міністерство охорони здоров'я та головний санітарний лікар Віктор Ляшко розробили «Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби», однак "листи щастя" з їх роз'ясненням від Міністерства освіти трохи запізнилися. Про це у своїй статті пише редакторка відділу освіти й науки ZN.UA Оксана Онищенко

За її словами, рекомендації для директорів шкіл, потрібні були на вчора, бо школам знадобиться час, щоб підготуватися до 1 вересня.

"Вже зараз мали б  проходити тендери на закупівлю масок, дезінфекторів, термометрів тощо. А на них ще не виділено грошей. Це має зробити місцева влада. Та чи всі місцеві бюджети зможуть упоратися з такими витратами?" - пише журналістка, зазначаючи, що перш ніж видавати рекомендації про роботу шкіл, не завадило б дізнатися про їхні реальні можливості.

"Рекомендації нашого МОЗ дуже загальні і обтічні. Їх варто було б доопрацювати, але часу вже немає.  Вони покладають усі проблеми і всю відповідальність за створення безпечного середовища на директора школи та місцеву владу як її засновника. З одного боку, це не позбавлено логіки, а з іншого — є системні речі, які потрібно організовувати на державному рівні. І відбутися загальними фразами типу «мийте руки, і хай щастить» держава не може", - підкреслює Онищенко. 

Читайте також: Навчальний рік у всіх школах України почнеться вчасно - Шмигаль

Уряд ухвалив рекомендації МОЗ та головного санітарного лікаря, як організувати роботу шкіл з 1 вересня. В них немає революційних ідей, котрих не обговорювали б раніше. Однак цікаві нюанси з’явилися. Ми зібрали думки вчителів і батьків, а також дізналися, як схожі норми працюють в інших країнах. Докладніше — у статті Оксани Онищенко «Боги карантину, або як директорам доведеться рятувати від вірусу свої школи».