UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реєстрація шлюбу з іноземцем: як це зробити в Україні

Для цього існує певна процедура.

Навіть під час війни, яку розпочала РФ, українці продовжують одружуватися. Бувають випадки, що один із подружжя є іноземцем. У Південному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції розповіли, як укласти шлюб з іноземцем в Україні.

Чи можна зареєструвати шлюб з іноземцем

У Мін'юсті зазначили, що державна реєстрація актів цивільного стану за заявами іноземців проводиться за законодавством України.

Читайте також: Утримання після розірвання шлюбу: хто на це має право

«Відповідно до норм Сімейного кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Чинним законодавством України передбачено, що шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у 18 років. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі та мають право на повторний шлюб тільки після припинення попереднього шлюбу», – йдеться у повідомленні.

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу з іноземцем

Заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.

У відомстві наголосили, що реєстрація шлюбу з іноземцем в Україні вимагає дотримання певних правил та процедур, щоб забезпечити законність та легальність шлюбного союзу.

При подачі заяви про державну реєстрацію шлюбу необхідно пред’явити такі документи:

У випадку, якщо іноземець не має посвідки на постійне чи тимчасове проживання, відділ державної реєстрації актів цивільного стану направляє запит до територіального органу Державної міграційної служби України про перевірку законності перебування іноземця на території України на день державної реєстрації шлюбу.

«Шлюб може бути зареєстровано лише після підтвердження Державною міграційною службою України законності перебування іноземця на території України. У разі наявності в іноземця посвідки на проживання в Україні, така перевірка не здійснюється», – йдеться у повідомленні.

У Мін'юсті додали, що шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви про реєстрацію шлюбу. Але при наявності поважних причин, таких як вагітність, спільна дитина, загроза для життя нареченої або нареченого, місячний термін може бути скорочено.

Читайте також: Військовий квиток: чи потрібен він для реєстрації шлюбу

Чи треба платити за реєстрацію шлюбу

Державна реєстрація шлюбу засвідчується свідоцтвом про шлюб встановленого зразка і визнається дійсним у будь-якій країні, за умови відповідної легалізації.

За державну реєстрацію шлюбу справляється державне мито у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян – 0,85 копійки, відповідно до пункту 5 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито".

Також наречені за власним бажанням можуть скористатись супутніми платними послугами органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Раніше ми писали про реєстрацію на бета-тестування цифрової послуги реєстрації шлюбу. Для цього треба мати два обов'язкових документи: ID-картку або закордонний паспорт та верифікований податковий номер.