UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реєстрація на НМТ- 2023: перелік документів та вимоги до оформлення

Без них реєстрація не можлива.  

Цього року випускники складатимуть національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ЗНО. В Україні реєстрація учасників НМТ триватиме до 3 травня 2023 року.

Читайте також: НМТ: в Україні затвердили характеристики предметних тестів

В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) пояснили, які вимоги існують для документів, що необхідні для реєстрації.

Обов’язковим кроком є завантаження в персональному кабінеті копій документів. У разі ненадання окремих копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступникам буде відмовлено в реєстрації.

Відповідно до внесених реєстраційних даних програма автоматично визначає перелік документів для завантаження. Проте слід пам’ятати про обов’язкові документи, без яких неможливо зареєструватися.

Під час реєстрації на НМТ вам точно необхідно завантажити сканкопії та/або фотокопії:

Вимоги до розміру та вигляду завантажених документів

У разі завантаження в персональному кабінеті учасника НМТ скриншота електронної копії документа, що посвідчує особу, неможливо перевірити достовірність даних, відображених на ньому, оскільки їх досить легко змінити, навіть не маючи особливих навичок роботи з графічними редакторами.

Також скриншот з електронної копії документа, що посвідчує особу, у мобільному додатку «Дія» не відповідає вимогам до завантаження копій документів у персональному кабінеті учасника НМТ, зокрема тому, що завантажений документ повинен бути сканованою або сфотографованою копією його оригіналу. Обов’язковою умовою для використання е-документів є зчитування QR-коду, що формується в мобільному додатку «Дія», який дійсний лише три хвилини в режимі реального часу.

Паспортні документи громадян України, термін дії яких закінчився в період дії воєнного стану, залишаються чинними.

Тим, хто не отримав РНОКПП, варто подбати про його отримання. Адже це найперше, що потрібно буде зазначити під час створення персонального кабінету на сайті УЦОЯО.

Тим вступникам, у яких виникне сумнів щодо наявності в них документів, що підтверджують достовірність РНОКПП, слід додатково перевірити, чи немає відмітки про РНОКПП у їхньому паспорті громадянина України чи паспорті громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтві про народження чи довідці про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків та картці платника податків.

Якщо вступник має свідоцтво про повну загальну середню освіту, отримане в закордонному закладі освіти, або здобуде повну загальну середню освіту в поточному році в закордонному закладі освіти –  йому / їй для реєстрації потрібно взяти довідку з місця навчання (із закордонного закладу освіти) за таким зразком та оформити нотаріально засвідчений переклад цього документа.

У разі відсутності з поважної причини документа, що підтверджує інформацію про освіту, для реєстрації на НМТ може бути використано виписку з Єдиної державної електронної бази з питань освіти щодо документів про освіту та інформації про навчання особи, яку може бути сформовано на вебсайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти за посиланням.

Нагадаємо, для вступників створили відеоінструкцію, як зареєструватися на НМТ- 2023. Щоб успішно зареєструватися для складання НМТ, треба зробити певні кроки.