UA / RU
Підтримати ZN.ua

Регіони отримають 419 "швидких", укомплектованих обладнанням за стандартами ЄС - МОЗ

В даний час існує потреба в 1,4 тисячі автомобілях екстреної допомоги, але бюджет дозволив закупити менше третини від потрібної кількості "швидких".

Протягом 2-3 місяців в 19 регіонів України направлять 416 нових автомобілів "швидкої допомоги", повідомила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова під час брифінгу в четвер.

За її словами держава централізовано закуповує автомобілі для екстреної меддопомоги.

"МОЗ надав всі відповідні доручення та погодило всі господарські зобов'язання ДП" Медичні закупівлі України "(МОЗ) для укладення контрактів на 416 одиниць спеціалізованого санітарного транспорту екстреної медичної допомоги. Автомобілі" швидкої "будуть двох типів: В (273 одиниці) і С (143 одиниці )", - сказала вона, додавши, що протягом двох-трьох місяців нові" швидкі "отримають 19 регіонів.

Шаталова зазначила, що ця закупівля унікальна тому, що перші в Україні закуплять автомобілі з повним приводом, що вкрай важливо для гірських регіонів.

Крім того, машини укомплектують обладнанням за стандартами ЄС.

Заступник міністра зазначила, що потреба в автомобілях "швидкої" в даний час складає 1,4 тис. одиниць, але закупити таку кількість машин не дозволяє бюджет.

"Необхідно закупити 1,4 тис. нових автомобілів. Бюджет дав можливість забезпечити третину на придбання нових" швидких", - сказала вона.

В даний час в Україні працюють 2947 автомобілів "швидкої", з них близько 700 з терміном експлуатації більше 10 років, понад 1,6 тисяч авто з терміном експлуатації від 5 до 10 років.

Про це на 27 хвилині.

Читайте також: Кожен п'ятий виклик швидкої на Київщині пов'язаний з COVID-19 - ОДА

16 грудня Кабінет міністрів вирішив ввести додаткові критерії виклику "швидкої" по пріоритетності надання медичної допомоги.

Залежно від стану пацієнта звернення до "швидкої" розділяться на критичні, екстрені, неекстренние і непрофільні, що на думку уряду, дозволить знизити рівень смертності, так як встановлюється пріоритет для пацієнтів з критичним станом.

Згідно з новими правилами, до пацієнтів з критичним станом "швидка допомога" повинна прибувати не пізніше, ніж через 10 хвилин з моменту, коли диспетчер отримає звернення.

Нагадаємо, що з 26 листопада швидку допомогу для хворого коронавірусом пацієнта можна замовити через контакт-центр, що має прискорити процедуру.

Єдиний всеукраїнський контакт-центр МОЗ щодо протидії поширенню COVID-19 працює з 2 листопада. Номер телефону безкоштовний і цілодобовий - 0800-60-20-19.