UA / RU
Підтримати ZN.ua

Регіонали запропонували віддати Почаївську лавру УПЦ МП

Свято-Успенську Почаївську лавру хочуть виключити з переліку культурних пам'яток, які не підлягають приватизації, в рамках "повернення у власність релігійних громад".

Кабінетові міністрів запропонували передати Почаївську лавру, що знаходиться під юрисдикцією УПЦ Московського патріархату, у власність релігійним організаціям.

Відповідний законопроект депутатів від Партії регіонів Юрія Мірошниченка, Артема Пшонки та Андрія Шипка надійшов на розгляд парламентського комітету з питань економічної політики, пише "КоммерсантЪ-Україна".

Документом пропонується виключити пункт про Почаївську лавру з закону "Про перелік культурних пам'яток, які не підлягають приватизації".

Також депутати хочуть доповнити ст. 5 закону україни "Про управління об'єктами державної власності" нормою, що надає Кабміну право "приймати рішення про передання культових будівель і майна, що належать до пам'яток культурної спадщини, у безоплатне користування або у власність релігійним організаціям".

Зараз монастир у Почаєві, який є другим за розмірами в Україні після Києво-Печерської лаври, знаходиться у власності держави і з 2003 року - в безкоштовному користуванні Української православної церкви Московського патріархату. Свято-Успенська Почаївська лавра має статус ставропігії, тобто безпосередньо підпорядковується голові УПЦ МП.

Необхідність такого рішення автори документа пояснюють тим, що "більшість культових будівель і майна було відібрано у церкви за часів Радянського Союзу".

"Повернення пам'яток культурної спадщини у власність релігійних громад сприяє виконанню зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи", - наголошується у законопроекті.

В УПЦ МП дану ініціативу оцінили позитивно.

"Це дійсно питання історичної справедливості. Попереднє покоління ченців побудувало лавру, нинішнє - її відновило і підтримує у нормальному стані, тому лавра, безумовно, має належати нам. В цьому випадку у неї все одно зможуть потрапити всі охочі туристи", - заявив прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко.

Втім, на думку експертів, церква не має у своєму розпорядженні фінансові можливості для утримання храму в належному стані, окрім того, прийняття такого законопроекту може призвести до напруженості серед віруючих.

"Те, що будувалося для церкви, має їй належати, але є і виключення. Зараз у церкві немає фінансової можливості підтримувати лавру у належному стані, тому і Почаївська і Києво-Печерська лавра повинні знаходитися у власності держави", - пояснив директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

На думку виконавчого директора Інституту релігійної свободи Максима Васіна, надання Кабміну права у ручному режимі вирішувати питання про передання об'єктів у користування або власність релігійних організацій може спровокувати напруженість серед віруючих, оскільки поки що в Україні немає загальнонаціонального плану та спеціального законопроекту про реституцію церковної власності, покликаних вирішити долю і тих суперечних об'єктів, на які претендують відразу кілька конфесій. !zn

Читайте також:

Кабмін віддав Московському патріархату 75 об'єктів Києво-Печерської Лаври

Громада храму УПЦ МП у Василькові попросилася в Російську православну церкву

ЮНЕСКО залишила Софію Київську та Києво-Печерську лавру у списку світової спадщини

У Донецьку побудують храм на честь розстріляного комуністами цесаревича Олексія