UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рафаель Гроссі розказав коли МАГАТЕ відвідає ЗАЕС і скільки триватиме місія – Reuters

Перебування представників Міжнародної агенції з атомної енергії тривати довше, ніж заявляла російська окупаційна адміністрація.

Попри всі спроби окупантів завадити міжнародній місії МАГАТЕ потрапити в тимчасово окупований Енергодар для подальшої інспекції найбільшої атомної електростації Європи, делегація все ж таки в'їхала на не підконтрольну Україні територію. І хоч російські офіційні представники заявляли, що візит триватиме лише один день, місії готувалася до більш тривалого відрядження, повідомляє Reuters.

Безпосередня перевірка Запорізької АЕС має розпочатися вже сьогодні, 1 вересня.  І за словами Рафаеля Гроссі триватиме кілька днів. Вразі, якщо представникам МАГАТЕ вдасться встановити тривалу або постійну присутність на ЗАЕС, то місія буде продовжена. 

Читайте також: Глава МЗС Литви заявив про необхідність знову порушити питання щодо введення миротворців на ЗАЕС

"Але ця перша частина триватиме кілька днів. Ми маємо виконати там дуже важливе завдання — оцінити реальну ситуацію, допомогти стабілізувати ситуацію, якщо нам це буде під силу", — заявив Генеральний директор МАГАТЕ.

Головною метою свого візиту Міжнародна агенція вбачає у запобіганні ядерної катастрофи в самому центрі Європи. Тоді як українська влада вбачає у цьому можливість деокупації та демілітаризації цієї території. Проте російська сторона залишати ЗАЕС та Енергодар в цілому поки не планує.

Раніше, очікування від візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС, озвучив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, делегація Міжнародної агенції з атомної енергії прибула до Києва ще у вівторок. У той же день, голова місії Рафаель Гроссі особисто зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.