UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радіаційна небезпека: як харчуватись, щоб захистити свій організм

Це важливо знати на випадок ядерного удару чи теракту на АЕС.

Президент України Володимир Зеленський із посиланням на доповідь Служби безпеки України заявив, що Росія розглядає сценарій вчинення терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції з викидом радіації. На випадок вибуху на АЕС або застосування Росією ядерної зброї, краще знати як очистити продукти від радіації та як харчуватися, щоб зменшити її вплив на організм.

Читайте також: Радіаційна небезпека: що пити та їсти у випадку вибуху на АЕС

 Дієтологиня та гастроентерологиня Оксана Скиталінська розповіла про кілька важливих моментів, які мінімізують потрапляння радіації до організму, пише «Вікна».

За її словами, харчування може мати непряму протирадіаційну дію — підвищувати стійкість організму до радіації та пряму протирадіаційну дію — знижувати дозу внутрішнього опромінення. Існують такі продукти, які сприяють зниженню всмоктування та накопичення в організмі людини основних елементів радіації.

Як очищати продукти від радіації

Важливо вживати їжу, яка не контактувала з радіоактивними речовинами: їжу в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках тощо) та їжу в холодильнику або морозильній камері. Також є способи очистити продукти від радіаційного впливу.

Молоко та молочні продукти

За словами дієтологині, цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%). Трохи менше — знежирене молоко (85-92%).

Вершки та знежирений сир, масло практично не містять радіонуклідів. Тому з молока краще готувати масло, сир та сметану, бо більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку.

Овочі

Від радіації овочі можна очищати механічно. Так ми видалимо до 40% радіонуклідів. Обов’язково ретельно мити зелень, овочі, ягоди, фрукти у чистій воді.

Найкраще в таких обставинах салати робити з варених овочів, бо варіння очищає продукт на 60–80%. Оскільки у варених овочах мало вітамінів, передусім вітаміну С, потрібно додатково його вживати у таблетках, а також не забувати про вітаміни групи В, які найбільше містяться в аптечних дріжджах.

Печериці у жодному разі не вживати в сирому вигляді, не смажити, а обов’язково відварювати — у відвар переходить майже 85% цезію.

М’ясо, риба

М’ясо та рибу краще відварювати, але не використовувати для варіння кістки — саме вони накопичують найбільше радіонуклідів. У яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі, тож при варінні можуть переходити у яйце. Найкраще готувати омлети.

Які продукти захищают організм від радіації

За словами експертки, їжа може захищати наш організм від радіації, і механізми захисту можуть бути різними.

Радіопротектори — це продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію.

До них належать антиоксиданти:

Блокатори надходження радіоактивних елементів зв’язують радіонукліди в травній системі. Це рослинні полімери — різні види харчових волокон, наприклад клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати.

Нерозчинна клітковина (пшеничні та житні висівки), лігнани (насіння льону та сезаму мелене) прискорюють рух кишкового вмісту по кишківнику, сприяють жовчовиділенню та зв’язуванню жовчю шкідливих речовин.

Є продукти, які так само зв’язують радіонукліди:

Є також декорпоранти, що утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті білками продукти, які можна їсти при ядерному вибуху.

До прикладу, можна вживати потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени лимонник, женьшень, ехінацею. З білків важливі сірковмісні амінокислоти, такі як L-цистеїн, що міститься у жовтках яєць.

Погроза застосувати тактичну ядерну зброю з боку президента Росії Путіна є реальною, заявив президент США Джо Байден. Ці слова глава Білого дому промовив після того, як Кремль розпочав нову психічну атаку, погрожуючи світу атомним Армагеддоном, розміщуючи тактичну ядерну зброю в Білорусі й погрожуючи завдати ядерного удару вже не по Україні, а по країнах Заходу. Чого чекати від скаженого сусіда та які є варіанти застосування Росією ядерної зброї, читайте в матеріалі Володимира Кравченка «Армагеддон Путіна: куди й чому Росія може вдарити ядерною зброєю» на ZN.UA.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!