UA / RU
Підтримати ZN.ua

Раді пропонують продовжити угоду між Україною та Нідерландами щодо розслідування катастрофи MH17

Сьогодні у Раді зареєстрували відповідний законопроект.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо продовження до 1 серпня 2019 року угоди між Україною та Нідерландами про співпрацю в розслідуванні авіакатастрофи рейсу MH17, яка сталася у Донбасі в 2014 році. Ініціатором документу № 0204, який зареєстрували 24 жовтня, став президент України Петро Порошенко. Відповідна інформація міститься на сайті Верховної Ради.

"Схвалення проекту Закону України Верховною Радою України дозволить ратифікувати Угоду, що сприятиме подальшому практичному залученню нідерландської сторони до розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", яка сталася на території України 17 липня 2014 року", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

У записці зазначено, що у разі схвалення законопроекту українська сторона виконає всі внутрішньодержавні процедури, які необхідні для набрання чинності угоди про співпрацю.

"Прийняття Закону України підтвердить, що Україна вживає всіх можливих заходів, необхідних для виконання своїх міжнародно-правових зобов'язань, для забезпечення об'єктивності і прозорості розслідування та для покарання винних у вчиненні цього злочину проти людяності", - йдеться у поясненні до законопроекту.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року приблизно о 16:20 над містом Шахтарськ Донецької області пропав з екранів радарів літак авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" Боїнг-777, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур. Тоді загинули 298 осіб – всі, хто був на борту. Серед них-громадяни Нідерландів, Малайзії, США, Австралії.

Майже через чотири роки, 24 травня 2018 року, Міжнародна слідча група на прес-конференції в Гаазі продемонструвала уламки ракети, якої збили літак . Слідчі підтвердили, що комплекс "Бук", з якого була запущена ракета, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську, Росії.

На наступний день Австралія і Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнга 777" над Україною у 2014 році. Європейська Рада також закликала Росію взяти на себе відповідальність і повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і вину конкретних осіб у злочині.

При цьому РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.