UA / RU
Підтримати ZN.ua

Раді пропонують обмежити використання патріотичної тематики у рекламі

Відповідний законопроєкт вже подано на розгляд в профільний комітет. 

"Знижка на епіляцію для ЗСУ", "Редиска "Азовсталь" і інша подібна реклама може зникнути в Україні. Декілька народних депутатів України подали до Верховної ради законопроєкт №9128 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі", йдеться на сайті ВР.

"Останнім часом спостерігається експлуатація цієї (патріотичної – ред.) тематики в комерційних цілях. Ідеться не лише про те, що мотивуючий патріотичний контент "копіюється" у сферу роздрібних продажів. Прикро, що в маркетингових комунікаціях виробники споживчих товарів та послуг вдаються до недоречного використання трагічних подій війни, назв двох постраждалих міст, патріотичних закликів і військових вітань. Ідеться про реєстрацію торговельних марок алкогольних напоїв, продуктів харчування, інших товарів (ТМ Героїчна Буча Комбуча зі смаком цитрусу, насіння редису «Азовсталь» та інші приклади), назви акцій для клієнтів, слогани реклами, які застосовують чи обігрують воєнну тематику у необережний, а подеколи і просто у неприпустимий спосіб", – зазначають автори законопроєкту у пояснювальній записці.

"На жаль, у таких випадках професійна етика часто не спрацьовує, аби виставити необхідні бар’єри при прийнятті рішень про назви товарів чи запуск рекламних кампаній, знижок, акцій з використанням понять, подій і назв, які мають трагічну конотацію або вимагають особливої шани", – резюмують автори законопроєкту.

 

Читайте також: Рада ухвалила закон про низку іспитів для отримання громадянства України

Судячи з проєкту закону, в разі його ухвалення, буде заборонено реєструвати торгові марки, які містять:

Така ж сама заборона буде розповсюджуватися і на рекламну сферу. Усі перераховані назви вище, в разі прийняття законопроєкту, не можна буде використовувати у комерційних цілях. 

Тим часом Верховна рада ухвалила новий закон. Тепер офіцерське звання можна отримати без військової освіти. В свою чергу уряд запровадив випробувальний термін для військових, які підписують контракт вперше.