UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про електронні довірчі послуги

Законопроект спрямований на інтеграцію України у європейський та світовий електронний інформаційний простір.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон "Про електронні довірчі послуги". Урядовий законопроект №4685 у другому читанні підтримали 240 депутатів.

Проект закону розроблений з метою реформування законодавства у сфері електронного цифрового підпису з урахуванням досвіду Європейського Союзу. Зокрема, проект враховує норми Регламенту ЄС № 910/2014 від 23 липня 2014 року про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку.

"Цей закон відкриє нову цифрову еру в економіці України", - сказав глава Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко.

Як зазначається в пояснювальній записці, проект закону направлений на "розбудову єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг, визнання в Україні електронних довірчих послуг, які надаються іноземними постачальниками електронних довірчих послуг, що забезпечить активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір".

У серпні прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив про те, що внутрішні ID-паспорта з вбудованим електронним цифровим підписом (ЕЦП) почнуть видавати в Україні восени поточного року, до кінця 2017 запрацює мобільна ідентифікація Mobile ID. Крім того, прем'єр закликав всіх українців, які ще не мають ЕЦП, почати її оформлення.