UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала в першому читанні кримінальне покарання за осквернення пам'ятників учасникам АТО

Також пропонують штрафувати тих, хто неправомірно носять військову форму та ордена.

Народні депутати у першому читанні схвалили законопроект про адміністративну відповідальність за неправомірне носіння військової форми, а також кримінальну відповідальність за осквернення пам'ятників і могил учасників Революції Гідності та бійців АТО/ООС у Донбасі. Законопроект №9217 підтримали 229 депутатів.

Так, пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення статтею "незаконне носіння військової форми одягу зі знаками відмінності Збройних сил". Покарання передбачено у вигляді штрафу у 150-200 (до 3400 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією форми. За повторне правопорушення - 200-400 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи. Також за незаконну купівлю, продаж або обмін орденів і медалей пропонується штрафувати на суму від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів із конфіскацією держнагород.

Крім того, пропонується розширити перелік осіб, за осквернення могил яких передбачена кримінальна відповідальність - тих, що брали участь в АТО, заходах щодо забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії РФ у Донбасі, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України у ХХ столітті. Осквернителів могил пропонують карати обмеженням або позбавленням волі на строк 3-5 років.

Раніше повідомлялося, що рада оборони Вінницької області у зв'язку із воєнним станом в Україні заборонила носити цивільним особам військову форму. Правоохоронців зобов'язали оперативно реагувати на всі випадки безпідставного носіння військової форми, перевіряючи документи та встановлюючи можливу належність громадян до незаконних військових формувань.