UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада глав МЗС ОБСЄ не прийняв документ про захист прав журналістів

Українська сторона заявила, що підтримала ухвалення такого рішення в рамках ОБСЄ, поряд з багатьма іншими країнами-учасницями.

На Раді міністрів закордонних справ ОБСЄ не вдалося прийняти документ, що стосується захисту прав журналістів. Про це повідомив міністр закордонних справ Леонід Кожара, головуючий в ОБСЄ в 2013 році.

"Рішення Ради міністрів щодо прав журналістів обговорювалося протягом всього засідання. На жаль, це рішення не було прийнято", - заявив він у ході прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Кожара зазначив, що українська сторона підтримала ухвалення даного рішення поряд з багатьма іншими країнами-учасницями ОБСЄ. "В майбутньому, звичайно, ми підтримаємо прийняття такого рішення в рамках ОБСЄ", - додав міністр.

Відповідаючи на питання, в чому була проблема, що перешкоджало прийняттю такого документа, Кожара повідомив, що він особисто не брав участі в переговорах.

У свою чергу, генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, коментуючи ситуацію з неприйняттям такого документа, сказав: "Той факт, що його не прийняли, не означає, що дебати припинилися... це ще не кінець історії".

У той же час, Кожара зазначив, що на Раді міністрів була прийнята декларація про продовження процесу "Гельсінкі+40", а також були оновлені принципи ОБСЄ щодо нерозповсюдження зброї з урахуванням нових викликів в даній сфері.

За його словами, міністерський Рада також прийняла рішення щодо економічного та екологічного виміру. "Ми вирішили працювати у сфері скорочення впливу на навколишнє середовище роботи з видобутку енергоджерел", - пояснив він.

Міністр також додав, що Рада міністрів ОБСЄ ухвалив рішення по людському вимірюванню - 2 документи, які стосуються свободи думки, совісті, віросповідання та переконань, а також захисту народів ромів та сінті.

Нагадаємо, раніше ОБСЄ засудила насильство по відношенню до журналістів в ході акції на Банковій. "Викликає занепокоєння, що в більшості випадків наносилися побої співробітниками правоохоронних органів, застосовували силу, незважаючи на розпізнавальні знаки співробітників ЗМІ", - зазначає вона. За її словами, "насильство по відношенню до журналістів неприйнятно", - сказано в заяві представника Організації зі свободи ЗМІ Дуньї Міятович.

У своєму листі, адресованому міністру закордонних справ України Леоніду Кожарі, який в даний час є діючим головою ОБСЄ, Міятович також закликала владу країни зупинити хвилю насильства щодо журналістів, і в короткі терміни провести розслідування мали місце інцидентів.

Після провокацій "Беркут" та підрозділи внутрішніх військ напали на демонстрантів. "Беркут" почав жорстоко бити всіх, в тому числі журналістів. Постраждали близько сорока журналістів. Всього за добу (1 грудня) до столичних бригад невідкладної медичної допомоги звернулися 165 травмованих у сутичках з "Беркутом" учасників акцій протесту, які пройшли в центрі столиці. З них госпіталізовано 109 осіб.

Раніше Інна Богословська, яка написала заяву про вихід з фракції Партії регіонів через розгон Євромайдана, повідомила, що провокації і силовий сценарій готувала влада, зокрема, особисто Андрій Клюєв. Вона також повідомила, що їй передавали інформацію, що в готелі "Київ", де проживають іногородні депутати, невідомі "качки" приносили і ділили "мішки з грошима".

За її словами, також влаштовує провокації "невелика партія, яка завжди була з Медведчуком і російськими грошима". Як відомо, на Банковій під час сутичок бачили лідера партії "Братство" Дмитра Корчинського, який керував провокаторами. За її словами, це все координується з Москви, російськими спецслужбами, зокрема - ФСБ. !zn

Читайте також:

ОБСЄ засудила насильство по відношенню до журналістів в ході акції на Банковій

ОБСЄ готова стати посередником між владою і опозицією

Лаврову в Києві не сподобалися "деякі речі" з трибуни ОБСЄ, але в цілому самітом він залишився задоволений