UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін запитає кримчан про готовність пожити без світла

У жителів окупованого півострова спитають, чи згодні вони визнати Крим українською територією.

Президент Російської Федерації Володимир Путін доручив провести в Криму соціологічне опитування перед укладенням контракту з Україною про постачання електроенергії на окупований півострів Про це повідомив журналістам міністр енергетики РФ Олександр Новак на прес-конференції у четвер, 31 грудня.

Кримчанам необхідно буде відповісти на два запитання, уточнив міністр.

"Перше питання: чи підтримуєте ви чи ні укладення комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії в Крим і Севастополь, якщо в ньому буде зазначено, що Крим і Севастополь є частиною України", − зазначив Новак. Он уточнив, що саме на такому формулюванні наполягає українська сторона, в той час як РФ з нею категорично не згодна.

"Друге питання: чи готові ви до тимчасових труднощі, пов'язаних із незначними перебоями енергопостачання протягом найближчих трьох-чотирьох місяців", − сказав міністр.

За словами Новака, Путін вважає правильним провести опитування, перш ніж приймати остаточне рішення щодо укладення контракту.

Яка саме компанія буде проводити дослідження, Новак не уточнив.

Увечері 30 грудня лінія електропередач 220 кВ "Каховка-Титан", за якою здійснюються постачання електроенергією окупованого Криму з материкової частини України, була відключена в результаті спрацьовування системи релейного захисту.

Дві спроби включити ЛЕП та відновити подачу електроенергії завершилися невдачею.

Станом на 8 грудня, Україна забезпечувала 20% потреб Криму в електроенергії.