UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін поставив новий дедлайн окупації Донбасу, знову вкотре переоцінивши свою армію – ISW

Аналітики не вірять у здатність росіян повністю захопити Луганську та Донецьку області до березня.

Російський президент Владімір Путін, за даними розвідки, поставив своїм військовим черговий граничний термін для повної окупації Луганської та Донецької областей – вони повинні зробити це до березня. Він, схоже, вкотре переоцінив можливості ЗС РФ, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), про що йдеться у їхньому звіті за 2 лютого.

«Путін знову переоцінив власні можливості російської армії, як раніше оцінювало ISW. ISW не виявило жодних доказів того, що російські сили відновили достатню бойову потужність, щоб перемогти українські сили на сході України та захопити понад 11300 квадратних кілометрів неокупованої Донецької області (понад 42% загальної території області) до березня, як нібито наказав Путін», – йдеться у звіті ISW. 

Читайте також: Росія навряд чи досягне стратегічного успіху в потенційному наступі на Україну цієї весни – CNN

Раніше ISW повідомляло, що очікуваний великий російський наступ, ймовірно, завершиться до квітня 2023 року через весняний сезон дощів (якщо не раніше) і не встигнути перш ніж досягти значних оперативних ефектів. 

«Кульмінація російських сил могла б створити сприятливі умови для того, щоб українські сили використали їх у власному контрнаступі наприкінці весни чи влітку 2023 року після залучення поставок західних танків», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, раніше представник ГУР МОУ Андрій Юсов зазначив, що Україна перебуває напередодні «дуже активної фази» війни. Він спрогнозував, що активні бої будуть тривати на фронті у лютому-березні