UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін підписав "передачу" Запорізької АЕС у власність Росії 

Президент РФ заснував свій указ на законі "про приєднання Запорізької області до РФ".

Президент Росії Владімір Путін підписав так званий "указ", яким доручив уряду країни-агресора перевести Запорізьку атомну електростанцію у російську власність. Про це повідомила пресслужба Кремля. 

"Уряду Російської Федерації забезпечити прийняття у федеральну власність об'єктів використання атомної енергії Запорізької атомної електростанції та іншого майна, необхідного для її діяльності", – йдеться в одному з пунктів "документа".

Управління українською ЗАЕС голова Кремля вирішив передати новоствореному товариству "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС", про яку раніше писав "Енергоатом". Згідно з указом, воно має "здійснювати експлуатацію об'єктів" та "користуватися ресурсами" станції до 1 січня 2028 року.

Читайте також: Після викрадення росіянами Мурашов не зможе залишитися директором ЗАЕС: голова Енергоатому Котін ухвалив відчайдушне рішення

Крім того, Путін затвердив, що інші федеральні органи Росії будуть контролювати діяльність АЕС до того ж часу, і доручив видати працівникам електростанції "нові дозволи" для роботи на її території.

Президент РФ підписав цей "указ" на основі так званого закона про "прийняття до складу РФ Запорізької області". Раніше очільник України Володимир Зеленський офіційно визнав подібні документи нікчемними