UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін не відмовився від планів окупувати Україну чи повалити владу в Києві — заступник генсека НАТО

Хоча й існує невідповідність між амбіціями президента РФ та можливостями російської армії.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що президент РФ Владімір Путін не полишив своїх початкових намірів окупувати територію України та повалити вище керівництво держави. Про це він сказав у інтерв’ю CNN.

Джоане прокоментував оцінку голови Національної розвідки США Евріл Гейнс, яка говорила про те, що цілі Путіна виходять за межі Донбасу. Він відзначив подібність свого та її аналізу, зокрема, щодо розбіжності між амбіціями президента РФ та можливостями російської армії.

“Ми не віримо, що він відмовився від початкових планів окупувати Україну, чи принаймні повалити владу в Києві. У нього дуже високі політичні амбіції, однак якщо подивитися на військову спроможність, стан його військ, невдачі під Києвом, проблеми з моральним духом армії — ми бачимо невідповідність між політичними амбіціями та можливостями”, — наголосив Джоане.

Він погодився також, що через подібні розбіжності, Путін може вдатися до рішень, які не враховуватимуть реальну ситуацію, у тому числі рішучий опір українців і підтримку України з боку союзників. За його словами, це може створити певні ризики.

Крім цього, Джоане висловив думку НАТО щодо можливого офіційного оголошення Росією війни проти України. Він зазначив, що Путін не зробив цього 9 травня й досі може вважати таке рішення політично чутливим для себе.

Заступник генерального секретаря підсумував, що наразі Альянс має три ключові зобов’язання — подальша допомога Україні, захист країн-членів і попередження переростання війни Росії проти України в війну між РФ і НАТО.

Нагадаємо, раніше очільниця Національної розвідки США Евріл Гейнс попередила, що війна Росії проти України, ймовірно, стане більш непередбачуваною та ескалаційною в наступні місяці. А оскільки Путін не може реалізувати свої плани, він може вдатися до радикальніших дій.