UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін назвав причину, чому не пускає газ в ЄС через Україну

Президент РФ відверто шантажує країни ЄС, обмежуючи поставки.

Збільшення поставок газу в Європу можливо - якщо завтра німецький регулятор дасть дозвіл на поставку по "Північному потоку 2". Про це повідомив президент РФ Владімір Путін.

За його словами, Росія на наступний день почне постачання 17,5 млрд кубів.

Путін зазначив, що американські і близькосхідні компанії в 2021 році скоротили поставки газу в Європу, а "Газпром" наростив поставки газу в далеке зарубіжжя на 8,7%, або 11 млрд кубометрів.

При цьому Путін не бачить сенсу збільшувати поставки газу в ЄС через ГТС України, оскільки нібито набагато екологічніше використовувати новий газопровід "Північний потік-2".

"Газопровід" Північний потік-2 "- це сучасні технології... Рух газу по дну Балтійського моря взагалі без викидів відбувається... В 5,6 рази викидів менше, ніж при транзиті через ГТС України. Ну тому що старенька вже. Екологи повинні були б сказати, що її потрібно закрити, а вони вимагають збільшити обсяги", - цитує слова Путіна "Інтерфакс".

Путін додав, що в середині грудня завершиться заповнення газом другої нитки "Північного потоку 2".

Читайте також: Одну нитку газопроводу "Північний потік-2" заповнили технічним газом

Відзначимо, раніше німецькі екологи з природоохоронної організації Deutsche Umwelthilfe (DUH) заявили, що будівництво і експлуатація газопроводу СП-2 несумісні з кліматичними цілями Німеччини.

У питанні російських газових потоків через Чорне море і Балтику залишаються білі плями. Зокрема про можливість використовувати їх коридори і супутню інфраструктуру зовсім не з метою ведення газового бізнесу. І мова йде не тільки про загрозу додаткової мілітаризації Росією Балтики під приводом захисту новозбудованої критичної енергетичної інфраструктури від «агресивних дій з боку США і НАТО», а й про створення Росією прихованих переваг, щоб позбавити Альянс домінування на Балтійському ТВД. Детальніше читайте в статті Михайла Гончара і Андрія Риженка "Як Росія планує використовувати« Північний потік-2» з розвідувальною метою".