UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін навмисне привертає увагу до північно-східного напрямку, аби відтягти сили ЗСУ – ISW

Він показово переймається відновленням житлової інфраструктури Бєлгородській, Брянській та Курській областях після «обстрілів неонацистськими формуваннями».

Російський президент Владімір Путін свідомо привертає увагу до північно-східних ділянок кордону між Україною та росією, щоб відвернути увагу українського командування від інших напрямків фронту і заодно ще більше залякати своїх громадян українськими «неонацистськими формуваннями». Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 1 лютого.

Аналітики ISW взяли до уваги нараду щодо відновлення житлової інфраструктури в Криму, Бєлгородській, Брянській, яку 1 лютого провів Путін. На ній він зазначив, що його адміністрація ставить пріоритетом припинення українських обстрілів російських прикордонних регіонів, але це завдання є «справою військового відомства». 

Читайте також: Путін переконує росіян, що війна проти України – це ще одна «Велика Вітчизняна» – ISW

«Зосередженість Путіна на небезпеці обстрілу українцями прикордонних регіонів, ймовірно, служить подвійній меті. Він сприяє інформаційній операції, спрямованій на те, щоб представити війну в Україні як загрозу існуванню російських громадян, щоб отримати внутрішню підтримку тривалої війни, – йдеться у звіті ISW. – Путін також може встановлювати умови для ескалації транскордонних рейдів, щоб відвернути та розсіяти українські сили від критичних напрямків просування, притиснувши їх до північно-східних прикордонних районів»

ISW вкотре зазначає, що нове російське вторгнення з Білорусі зараз є надзвичайно малоймовірним, а триваюча інформаційна операція з прикріплення українських військ до північного українсько-білоруського кордону, здається, дає збій, оскільки українські офіційні особи все частіше вважають цю загрозу малоймовірною.

Читайте також: Росія готується до наступу і, ймовірно, задіяла ще не всі резерви – ISW

Нагадаємо, попри запевнення у відсутності передумов для проведення нового наступу на Україну з території Білорусі ISW зазначали, що сама Білорусь фактично стала великим навчальним полігоном для російських військ.