UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін нагородив орденом "За заслуги" народного артиста України Михайла Жванецького

Політичні експерти вважають, що не тільки ювілей артиста привід до нагородження, але і бажання продовжити розкол в українському суспільстві.

Президент РФ Володимир Путін нагородив орденом "За заслуги перед Вітчизною" ІІІ ступеня одеського сатирика Михайла Жванецького, якому виповнюється 85 років.

Як зазначається в указі, сатирика нагороджують "за великий внесок у розвиток вітчизняної культури і мистецтва, багаторічну плідну діяльність", повідомляє одеський сайт "Думська".

На думку політичних експертів, в керівництві країни-агресора таким чином вирішили спровокувати черговий розкол в українському суспільстві.

"Після скандалу з "Євробаченням" і нападками на зірок, які продовжують давати концерти в Росії, орден Жванецькому від Путіна може спровокувати ще більший розкол в суспільстві. Сподіваюся, українці не піддадуться на провокацію", - прокоментував новину одеський політолог Василь Зирянський.

Нагадаємо, у 1999 році Михайло Жванецький отримав звання народного артиста України, а через 13 років Жванецького визнали народним артистом Російської Федерації. У 2009 році Михайло Михайлович вже удостоювався аналогічного ордена тільки 4 ступеня.

Нагородою, яка іншим часом була б розцінена просто як ювілейна, російський лідер поставив в надзвичайно складне становище і самого Жванецького, який збирається з концертами в Україну.

На батьківщині письменника-сатирика, в Одесі, як і у всій Україні, звістка про нагородження "від Путіна" викликала далеко не однозначну реакцію. Одні стверджують, що "ВВ зробив це від власного безсилля, "в пику" Україні і усвідомлюючи велич Жванецького". Інші - обурені подібним випадом, однак очікують реакції від самого Михал Михалича. Навіть іронізують з цього приводу: "Ось він приїде додому, в Одесу, з ювілейним концертом "Відзначимо", тоді дійсно побачимо і відзначимо". А найбільш радикально налаштовані "активісти" взагалі погрожують зірвати його виступ в Оперному театрі, повідомляють "Факти".

Ювілейні концерти Михайла Жванецького в Україні, які він назвав "Відзначимо", анонсовані: в Запоріжжі (12 березня), у Дніпрі (14 березня), Києві (16 березня) та Одесі (21 березня).

Влітку 2015 року Мінкульт України включив Жванецького в "білий список" артистів, які підтримують територіальну цілісність країни і виступають проти агресії РФ.

"Ось я і пропоную: не боятися померти в цьому веселому й шаленому світі. Ворогів не боятися. Хто б не прийшов - кримінальник або патріот, вождь або сексот. Хто перший увірветься в квартиру - він і перевернеться. Свобода варта того, а це життя того не варто. Мужність народжується від боягузтва. Перший постраждає, другий задумається ", - написав в 2014 в зверненні до українців Михайло Жванецький.