UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін домігся в Україні прямо протилежних результатів щодо підтримки НАТО та ЄС

До вторгнення Росії в Україну питання НАТО навіть ставили, оскільки підтримка була на рівні 20%. Зараз все більше українців бачать у цьому єдиний вихід.

Росія своїми діями щодо України досягла протилежних, замість очікуваних Володимиром Путіним результатів у ставленні українців до НАТО і ЄС. Про це заявив, посилаючись на дані останніх досліджень, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

"Зробити неможливим вступ України до НАТО було одним із завдань, які Росія намагалася вирішити через агресію, але у результаті Росія досягла прямо протилежного ефекту... не можна виключати, що в осяжному майбутньому прихильники альянсу можуть стати більшістю в Україні", - сказав Биченко.

Він навів результати соціологічного дослідження, проведеного наприкінці квітня 2014 року, згідно з яким "саме через дії Росії", противниками НАТО в Україні вже не є абсолютна більшість громадян - лише 42%, тоді як вступ до альянсу підтримують 37%.

"Відбулася абсолютно якісна зміна - якщо до вторгнення Росії в Україну питання НАТО просто ніхто з політиків не став би вносити до порядку денного, то зараз це питання не є фантастичним, заздалегідь програшним", - зауважив соціолог. За його словами, багато українців побачили у вступі до НАТО вихід з ситуації, що склалася після агресії Росії.

Биченко також підкреслив, що у свідомості українців відбулися зміни щодо зовнішньополітичних пріоритетів держави.

"Зараз 52% українців вважають, що пріоритетом для України мають бути відносини з Євросоюзом, і тільки 17 - з Росією", - зазначив соціолог. За його словами, проросійські настрої суттєво ослабли навіть на півдні та сході країни.

Нагадаємо, що за даними опитування групи "Рейтинг", у грудні 2012 року за вступ до НАТО виступали 19% українців, а 61% були проти. !zn

Читайте також:

Кількість прихильників НАТО в Україні значно зросла, але єдності поки немає

Росія попередила, що буде категорично проти вступу України до НАТО

За вступ в ЄС виступають 52% українців, за Митний союз - 18%