UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПЦУ просить Вселенського патріарха позбавити Кіріла престолу

Синод Православної церкви України звернувся до предстоятелів помісних церков.

Архієрейський собор Православної церкви України звернувся до Вселенського патріарха та предстоятелів помісних церков з проханням осудити духовні злочини голову Російської православної церкви Кіріла Гундяєва.

Як повідомив митрополит ПЦУ Епіфаній, синод просить позбавити Кіріла престолу через «поширення єретичного етнофілетичного вчення про "русскій мір" та поширення схизм серед православних».

«Патріарх Кирил є одним з творців ідеології «русского міра», її пропагандистом і популяризатором. Сама ця ідеологія підпадає під осудження Константинопольським собором 1872 р. етнофілетизму, як єресі. Відповідно, Кирил Гундяєв, як її співтворець і пропагандист, має підлягати осудженню, якщо не зречеться цієї єресі та не виявить плодів покаяння», - йдеться в зверненні синоду.

Також духовенство ПЦУ прийняло рішення більше не поминати очільника РПЦ Кирила за Диптихом імен предстоятелів інших православних церков.

Читайте також: Синод ПЦУ створив монастир на основі Києво-Печерської Лаври

Нагадаємо, що духовенство Українських православних церков зібрало понад чотириста підписів під зверненням до Предстоятелів Східних Церков про суд над патріархом Кірілом, який підтримав війну проти України.

Глава УПЦ МП Онуфрій з першого дня засудив війну Росії проти України, однак так і не наважився заявити про розрив із Російською православною церквою, яка благословляє війну та знищення українського народу як такого.