UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПЦУ претендує на користування храмами Верхньої частини Лаври — Епіфаній

Монахи, які перебувають у складі УПЦ, зараз вирішують, з ким далі будуть продовжувати свій шлях. 

Настоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що ПЦУ претендує на перебування в Києво-Печерській Лаврі, в Успенському соборі якої він завтра вперше проводитиме богослужіння. Під час інтерв'ю Lb.ua він відзначив, що з проханням надати в користування один з храмів заповідника, а саме Троїцьку надбрамну чи Всіхсвятську церкви, ПЦУ зверталася ще в червні. 

"Ми просили, що хочемо бути присутніми, хочемо молитися українською мовою, в Лаврі повинна линути молитва українською мовою в непростий час випробувань цією страшною війною. Але всі говорили про те, що потрібно почекати, доки завершиться договір користування Московським патріархатом на два храми, головних храми Верхньої Лаври", – розповів він.

Після того, як договір УПЦ закінчився 1 січня, в храмах Лаври претендує молитися ПЦУ. 

"Чому ми не маємо такого права? Ми цього прагнемо, просимо і будемо просити державу, щоб Православна Церква України також була присутньою в Верхній частині Києво-Печерської Лаври, мала право користуватися одним із храмів чи двома храмами, це вже буде вирішено державою – чи це Успенським собором, чи Трапезним храмом Верхньої Лаври", – зазначив він. 

Митрополит додав, що ПЦУ для цього вже зробила необхідний крок - зареєструвала юридичну особу "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра – чоловічий монастир" за адресою, яка в Феодосіївському монастирі. 

"Ми б хотіли зареєструвати за адресою Верхньої Лаври, але з юридичної точки зору це неможливо було зробити, тому тимчасова адреса – це адреса є Феодосіївського монастиря, - розповідає Епіфаній. - Через це Державна служба пів року не давала відповіді, …ну як, давала відповіді, але постійно треба було доопрацювати документи – тобто спеціально не ухвалювалося відповідне рішення. Але рішення було ухвалене ще попередньою очільницею цієї Державної служби – зареєстровано юридичну особу, і, відповідно, в нас є бажання, щоб монастир вже в складі Православної Церкви України розвивався з тих ченців, які зараз перебувають у складі монастиря Московського патріархату". 

Що стосується монахів, то вони зараз визначаються. Епіфаній розповідає, що в УПЦ є велика кількість тих, хто має проукраїнські погляди.

Читайте також: Лавра набула суб’єктності: Епіфаній заявив про важливість духовної безпеки
 

Нагадаємо, 5 січня міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що Комісія Мінкульту завершила  роботу із прийняття-передання Успенського собору та Трапезної церкви від Української православної церкви московського патріархату на території заповідника Києво-Печерська Лавра до держави. Він додав, що митрополит Павло (Лебідь), який мав підписати Акт, не з'явився на останнє засідання комісії, однак це не стало перешкодою для повернення державного майна.