UA / RU
Підтримати ZN.ua

Психологічна допомога без психологів: що не так із новою міжвідомчою радою, створеною Кабміном?

Кабмін створив раду, що керуватиме психологами і психотерапевтами, але нікого з них до неї не включили

В Україні створили координаційну раду з питань надання психологічної допомоги постраждалим від війни. Проте до її складу не увійшло жодного фахівця у цій галузі, а лише чиновники з різних відомств. 7 травня Кабмін України затвердив Постанову "Про утворення Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України"

Міжвідомчу координаційну раду створили за сприяння першої леді України Олени Зеленської. Її співголовами будуть віцепрем’єр-міністрерка, міністерка з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Завданнями ради будуть координування органів виконавчої влади, відповідальних за надання психологічної допомоги постраждалим від війни, пошук рішень, якщо виникатимуть якісь проблеми у цій галузі та надання пропозицій з підвищення якості цієї допомоги.

Цікаво, як саме це відбуватиметься? Це цікавить і психологів, психотерапевтів, психіатрів, деякі з яких надають допомогу постраждалим, починаючи з 2014 року. Адже в складі нової Міжвідомчої координаційної ради немає жодного фахівця з психічного здоров’я або представника фахової громадської організації. Легко координувати те, що робиться мозком і руками інших. Ще легше – “координувати” фінансові потоки. Скільки потрібно випробувань країні, щоб до влади дійшло: займатися певною діяльністю мають кваліфіковані досвідчені спеціалісти.

Читайте також: Страх та постійна невизначеність провокують панічні стани

До складу комісії окрім уже названих співголів увійшли:

Нагадаємо, Європейська комісія надала 9 мільйонів євро зі свого фонду EU4Health на психологічну допомогу біженцям з України.