UA / RU
Підтримати ZN.ua

Психіатричні огляди працівників: як змінилася їх періодичність

Роз'яснення дали у МОЗ.

В Україні деякі категорії працівників мають проходити психіатричні огляди,  періодичність яких залежить від видів діяльності. Іноді такі огляди ускладнюють виконання професійних обовʼязків та спричиняють порушення виробничого процесу, особливо під час війни.

У Міністерстві охорони здоров'я переглянули вимоги та визначили диференційний підхід щодо строків проходження періодичного психіатричного огляду осіб залежно від виду їх діяльності. Про це пише пресслужба відомства.

Читайте також: Важливо знати: чому потрібно проходити медогляди

Як часто працівники мають проходити психіатричний огляд

У МОЗ зазначили, що був затверджений перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, та визначені терміни проходження ними психіатричних оглядів: попередніх, періодичних та позачергових, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин.

У відомстві наголосили, що визначено такі строки проходження періодичного психіатричного огляду залежно від виду діяльності:

Визначені наказом терміни проходження оглядів для інших категорій осіб можна переглянути за посиланням.

Читайте також: "Доступні ліки": українці отримали 140 тисяч е-рецептів на препарати для лікування розладів поведінки, психіки та епілепсії

У МОЗ додали, що попередній психіатричний огляд проводиться перед обранням особи на посаду чи прийняттям (призначенням) на роботу чи службу або перед початком виконання окремих видiв дiяльностi (робiт, професiй, служби) з особливими вимогами до стану психiчного здоров’я.

«Позачерговий психіатричний огляд проводиться на вимогу роботодавця чи пiдприємства, установи або органiзацiї, що уповноважило, найняло чи призначило особу на виконання нею окремих видiв дiяльностi у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами,  — за наявності згоди особи», – йдеться у повідомленні.

У відомстві пояснили, що згідно зі змінами, передбаченими наказом, строк дії форми первинної облікової документації № 100-2/о «Довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин №__» становить один рік з дати проведення огляду. На вимогу особи, яка пройшла огляд, протягом строку дії виданої їй форми первинної облікової документації № 100-2/видається нова довідка з позначкою «дублікат».

Раніше фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, чи може роботодавець на період дії воєнного стану перенести строки проведення медогляду працівників або допустити до роботи людину, яка його не пройшла.