UA / RU
Підтримати ZN.ua

Психіатр розповів про хвороби, від яких можуть страждати ветерани АТО

Психічний розлад часто може виявитися в особливих обставинах, якими є, наприклад, армійська муштра, казарма, війна.

Українські ветерани, які повертаються з війни на Донбасі, можуть страждати від посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та інших психічних хвороб.

Про це DT.UA розповів відомий український психіатр, професор Анатолій Чуприков.

За його словами, ПТСР - це набуте психічне захворювання. У сім'ї хворого на ПТСР - скандали на межі розриву: його ніхто не розуміє, він змінює місця роботи, практично не працює й не заробляє, часто опускається на саме дно, вдаючись до алкоголю або наркотиків.

Читайте також: Ветерани та інваліди просять Кабмін не виплачувати за їхній рахунок судові компенсації

"Більшість цих людей ніколи не прийдуть до психіатра. Але психіатри зобов'язані брати в їхньому житті діяльну участь, і їхня допомога має бути відокремлена від психіатричної лікарні та психоневрологічного диспансеру. Для лікування пограничних станів у воїнів необхідно вибудовувати лікувальні установи поза системою охорони здоров'я. В Америці ветеранство - сфера, яка працює під Міноборони, у підвідомчих йому лікувальних установах можуть трудитися як психіатри, так і мобілізовані військові психологи. Наше Міноборони, створивши лікувальні установи для ветеранів, може використовувати допомогу кафедр психіатрії по всій країні. Психіатри вже пишуть рекомендації до цього, але системи поки що немає", - розповів Чуприков.

"До того ж у воїнів діагностується далеко не тільки ПТСР. У лікувальних установах є люди з серйозними психічними розладами. Крім того, є так звана схильність до деяких психічних розладів. Діагностувати її нині неможливо. Навіть якби ми знайшли ген шизофренії й повсюди перевіряли в людей ДНК, то виявилося б, що серед осіб із такою підозрілою ДНК - безліч свідомих громадян, які чудово соціально адаптовані, працюють, мають сім'ї, беруть участь у політичному житті суспільства тощо. Тобто психічний розлад досить часто може виявитися в особливих обставинах, якими є, наприклад, армійська муштра, казарма, війна. Тому слід бути насторожі", - зазначає психіатр.

За його словами, держава повинна мати спеціалістів, здатних це діагностувати, щоб "підхопити" людину, котра добровільно пішла на фронт, і не дати її психіці розвалитися.

"Хвороба ніби мінімальна, але в особливих умовах подесятеряється, і людина повертається з фронту з розвалом психіки. Повернення у стрій психічно здорових людей не відбувається. Тоді як у мирному житті, підлікувавшись, людина могла б залишатися цілком при здоровому розумі й роботящою, - а так вона звідти випадає", - зазначає Чуприков.

Нагадаємо, внаслідок фактичного самоусунення держави від урегулювання діяльності добровольчих батальйонів у цій сфері утворилась анархія.

Таку думку у коментарі DT.UA висловив Кирило Сергєєв, голова Товариства ветеранів АТО, юрист, упродовж травня - серпня 2014 р. він воював в легалізованому у складі ЗСУ "Айдарі", був командиром взводу.

Детальніше про державну політику щодо ветеранів АТО читайте в інтерв'ю з Анатолієм Чуприковим "Марс атакує!", або Як вернутися з війни" у свіжому випуску "Дзеркала тижня".