UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти місцевих вчителів-колаборантів Харківщини відкрили 12 справ

Дехто з вчителів втік разом з російськими військами, коли ті тікали від українського контрнаступу.

У звільнених містах і селах Харківщини Слідче управління області відкрило 12 справ за фактом співпраці з окупантами. Випадки освітнього колаборанства були в містах та селах : Ізюм, Куп’янськ, Балаклія, Борова, Вовчанськ, Хотімля, Яковенково, Грушівка, Бабенково, Великий Бурлук, Малий Бурлук. Такі дані навів начальник відомства Сергій Болвінов.

Читайте також: Росія та її колаборанти вчинили вже понад 60 тисяч злочинів проти України

"Про одну з них я вже писав - у Бабенково місцева мешканка погодилась стати директором школи, впроваджувала російські стандарти, а також відправила двох українських вчителів до Курську для отримання методик, за якими вони планували навчати дітей", - пише Болвінов.

“росіяни на колаборанти забороняли українську мову, знищували та спалювали українські підручники в школах, зруйнували експонати в музеї українознавства в школі міста Ізюм. Так впроваджували "русскій мір". Усього на даний момент відкрито 12 справ”, - зазначив він.

Читайте також: "Ми, українці, дуже любимо бавовну": в.о. глави СБУ про "розслідування" вибуху на Кримському мосту та ліквідацію колаборантів

Дехто з вчителів втік разом з російськими військами, коли ті тікали від українського контрнаступу. “але деякі залишились - і вже отримують підозри, тому що слідчі почали працювати з перших днів деокупації”, - додав чиновник.