UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти головного пункту пенсійної реформи Гройсмана виступають 86% українців

Гройсман запропонував підвищити пенсійний вік для людей без офіційного стажу. Українці виступають категорично проти.

Ставлення українців до підвищення пенсійного віку або страхового стажу є негативним − не підтримують таку ініціативу Уряду 86,1% опитаних, 65,6% не підтримали б заборону дострокового виходу на пенсію, свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Близько половини опитаних (48,4%) негативно поставилися б до можливості "докупати" за гроші роки страхового (пенсійного) стажу, якщо їх не вистачає для отримання пенсії (30,7% ставляться до такої можливості позитивно). Так само близько половини (48,2%) респондентів не підтримують прив'язку часу виходу на пенсію не до віку працівника, а до його страхового (пенсійного) стажу (підтримали б таку норму 27,5%).

У громадській думці не вироблене чітке ставлення до посилення залежності розміру пенсії громадянина від розміру сплачених ним пенсійних внесків – частка тих, хто підтримує цю пропозицію (39,1%) не набагато перевищує частку тих, хто її не підтримує (34,5%). Так само стосовно жорсткого регулювання спрощеного режиму оподаткування для малих підприємств частка тих, хто цю ідею не підтримує (34,4%) лише трохи перевищує частку тих, хто її підтримує (28,4%) (тоді як 37,1% не визначилися з цього питання).

Оцінюючи шляхи здійснення пенсійної реформи, 79,7% респондентів підтримали б скасування спеціальних пенсій для державних службовців, народних депутатів, прокурорів, суддів.

Центр Разумкова

Дослідження проведено Центром Разумкова з 19 по 25 травня 2017 року в усіх регіонах України за винятком окупованих територій серед 2024 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Проект пенсійної реформи, схвалений Кабінетом міністрів України, передбачає підвищення мінімального страхового стажу для отримання пенсії з 15 років до 25 років у 2018 році. Починаючи з 1 січня 2019 року людям, у яких страховий стаж становить 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Ті ж громадяни, у яких відсутній страховий стаж тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги по досягненні 65 років виходячи із сукупного доходу сім'ї.