UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прощена неділя: коли її святкують в цьому році

У свята немає фіксованої дати.

Щороку християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Вона завжди припадає на останній день Масничного тижня, після якого починається Великий піст. На свято заведено вибачатися і прощати своїх кривдників.

Коли буде Прощена неділя

Початок Масничного тижня залежить від Великого посту, який у своєю чергою залежить від дати Великодня. Щороку його дата початку Великого посту змінюється. Тому Масниця не має фіксованої дати. Зазвичай свято припадає на кінець лютого – початок березня.

Читайте також: Великдень: коли він буде у 2024 році

5 травня у цьому році християни східного обряду святкуватимуть Великдень, а західного – 31 березня. Перехід Православної церкви України та Української Греко-Католицької Церкви на новий календар не вплинув на святкування Великодня. Адже християни східного обряду визначають дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж західного.

Так, Великий піст розпочинається  18 березня, а Масничний тиждень триватиме з 11 березня по 17 березня. Тому християни східного обряду Прощену неділю відзначатимуть 17 березня у 2024 році.

У Прощену неділю віряни мають звільнитися від образ, пробачити всіх кривдників і самим просити прощення. Це дозволить увійти у Великий піст з легким серцем.

Нагадаємо, що раніше президент України Володимир Зеленський указом №455/2023 від 28 липня 2023 року змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.