UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прощена неділя 2024: значення та заборони свята

Після неї завжди починається Великий піст.

Кожного року християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Вона припадає на останній день Масничного тижня. Після цього починається Великий піст. У Прощену неділю заведено вибачатися і прощати своїх кривдників.

Читайте також: Прощена неділя: заборони і прикмети

Цього року християни східного обряду святкуватимуть Великдень 5 травня. Великий піст цього року розпочинається  18 березня, а Масничний тиждень триватиме з 11 березня по 17 березня. Тому християни східного обряду Прощену неділю у 2024 році відзначатимуть 17 березня.

Значення свята

У Прощену неділю обов’язково потрібно звільнитися від образ, пробачити всіх кривдників і самому вибачитися. Це дозволить  віруючому підготуватися і увійти у Великий піст з легким серцем.

Людина, яка вибачається, повинна вимовити «Пробач мені, якщо можеш!», а той, до кого звертаються відповісти «Бог простить і я прощаю».

Заборони свята

З давніх часів існують заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

В цей день не можна їсти м'ясо та вживати алкоголь, оскільки вже наступного дня починається Великий піст.

У свято не можна було займатися домашньою роботою та фізичною працею. Також не можна було шити, вишивати та в’язати. 

Не варто лаятися, поганословити і бажати іншим зла. Не можна також не пробачити людині, яка просить вибачення. Не можна ввечері виходити з дому та згадувати свої гріхи.

У свято після трапези не варто прибирати стіл. Те, що на ньому залишилося, краще накрити білою скатертиною. Раніше вірили, що таким чином щастя та добробут можна запросити до хати.