UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокурор Києва дозволив міліції відстрілювати терористів на місці

Прокуратура при оцінці дій міліції буде виходити з вимоги закону запобігти будь-яким провокаціям 9 травня. Застосування зброї - законне.

Для запобігання провокаціям 9 травня міліція зобов'язана використовувати зброю та спецзасоби. Про це йдеться у зверненні прокурора м. Києва Миколи Герасим'юка.

"Не до роздумів і сентиментів. Якщо законом "Про міліцію" передбачено право використовувати зброю і спецзасоби, міліція повинна їх використовувати без вагань. Це позиція і в.о. генерального прокурора, і моя. Більше того - це вимога закону. Якщо надалі необхідно давати оцінку діям силовиків, саме з цих позицій прокуратура буде виходити. Гарантую", - підкреслив прокурор.

Герасим'юк нагадав, що саме бездіяльність міліції призвела до трагічних подій в Одесі 2 травня. "Правоохоронні органи не повинні чекати, коли збройні провокатори почнуть з-за спин правоохоронців стріляти на ураження в мирних громадян. Вони повинні превентивно затримуватися в адміністративному порядку ще на підходах до місця події. Це дозволить зірвати плани дестабілізації, які, цілком імовірно, вже написані і починають реалізовуватися", - йдеться у зверненні.

Разом з тим прокурор виступив проти нагнітання панічних настроїв і апокаліптичних прогнозів. "Правоохоронці не сиділи склавши руки. Вже місяць як міліція і СБУ проводять оперативно-слідчі заходи, перевіряють гуртожитки, готелі та хостели. Зараз значну кількість хостелів закрито. Як відомо, навколо Києва встановлено десятки блокпостів. Ми постійно моніторимо ситуацію. Сподіваюся, максимум, що може відбутися завтра - це невелика хода проросійськи налаштованих маргіналів", - вважає він.

Герасим'юк також звернувся до представників "Самооборони" і "Правого сектора": "Зараз не час для радикальних проявів патріотизму. Будь-які агресивні дії і порушення громадського порядку - це підігравання третій стороні".

"Зараз настає момент істини в історії нашої держави, фактично йде війна, і на фронті щодня гинуть наші брати", - нагадав прокурор Києва. !zn

Читайте також:

Спіймано головних фігурантів заворушень в Одесі

Самооборона Майдану візьме під охорону ветеранів

СБУ затримала в Миколаєві двох осіб, які планували вибухи під час покладання квітів 9 травня