UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура завершила розслідування за фактами фабрикації міліцією справ проти учасників Євромайдану

Підозрюваних не стали брати під варту, обмежившись домашніми арештами та особистими зобов'язаннями.

Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури України завершив досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою екс-керівництва і слідчих Дніпровського райуправління міліції у причетності до фальсифікації матеріалів кримінальних справ проти активістів Евромайдана.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, колишнього першого заступника голови Дніпровського райуправління міліції Києва (начальника слідчого відділу), заступника начальника відділу та чотирьох його слідчих підозрюють у фабрикації кримінальних справ, незаконному затриманні та притягненні до кримінальної відповідальності 11 завідомо невинних осіб за нібито участь у масових заворушеннях 18 лютого 2014 року в Києві.

Вказується, що начальника слідчого відділу та його заступника слідство визнало одними з організаторів цих злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, (ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 371, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 372 КК України).

Дії слідчих, як виконавців кримінальних правопорушень, кваліфіковані за ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 372 КК України (Зловживання владою та службовим становищем, службове підроблення, завідомо незаконне затримання та притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане зі штучним створенням доказів, фальсифікацією і обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину).

У ГПУ повідомили, що стосовно трьох підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді домашніх арештів, а щодо решти – особисті зобов'язання. Двох підозрюваних, які зараз працюють в нацполіції, відсторонили від посад.

Після ознайомлення підозрюваних та їх захисників з матеріалами виробництв, прокуратура направить обвинувальні акти у даній справі до суду. Вирішується також питання про притягнення до відповідальності інших організаторів цих злочинів – співробітників поліції, прокурорів і суддів.

Нагадаємо, 5 вересня співробітники департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури України за сприяння СБУ та Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції провели обшуки за місцем проживання і роботи екс-міліціонерів, підозрюваних у причетності до фабрикації кримінальних справ проти учасників Євромайдану.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Зворотня сторона очевидності" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".