UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура спрямувала до суду обвинувачення проти екс-голови Генічеської РДА у сприянні окупації Криму

Через два з половиною роки після анексії Кримського півострова, в прокуратурі завершили слідство у справах зрадників України - екс-посадовця та командира севастопольського "Беркуту".

Прокуратура Херсонської області завершила розслідування в відношенні екс-голови Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області та екс-командира роти міліції особливого призначення "Беркут" управління МВС України в Севастополі, які надавали сприяння російським силам в ході окупації Кримського півострова в березні 2014 року.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури України, обвинувальні акти відносно даних осіб були спрямовані до суду.

Згідно з повідомленням, в ході досудового розслідування було встановлено, що колишній голова Генічеської РДА і екс-командир роти "Беркуту" в Севастополі, знаючи положення і норми законодавства України, та усвідомлюючи, що проведений в окупованому Криму референдум 16 березня 2014 року є незаконним, здійснили антиконституційні дії, спрямовані на визначення статусу АР Крим як суб'єкта Російської Федерації.

Наголошується, що посадовця підозрюють у злочині, передбаченому ч. 1. ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), а командира "Беркута" – по ч. 3 ст. 110, ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України.

"Оскільки існуючі норми закону дозволяють у визначених випадках здійснювати в судах України правосуддя без присутності та участі обвинуваченого, стосовно цих осіб, які обвинувачуються у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, прокуратурою Херсонської області спрямовані обвинувальні акти до апеляційного суду м. Києва, який визначить підсудність за одним із районних судів м. Києва", – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, Прокуратура Автономної республіки Крим приймає заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, обраних до Держдуми РФ за результатами незаконних виборів на території анексованого Кримського півострову.