UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура опублікувала записи розмов братів Марченків, підозрюваних у розкраданні бюджетних коштів

За даними слідчих, у фіктивних тендерах брали участь та вигравали підконтрольні фігурантам справи фірми. На їхні рахунки виводилися кошти, які згодом обготівковувалися.

У прокуратурі Харківської області розповіли про схему привласнення 87 млн гривень бюджетних коштів, у якій підозрюють заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка, його брата та третього фігуранта справи - директора одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За даними слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами. Зокрема, у поточному році проведено понад десять тендерів через систему "Прозорро" на ремонт та реконструкцію освітлення парку відпочинку у Мелітополі, спортмайданчиків та багатопрофільного ліцею у Запоріжжі.

"Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі у торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося лише між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - наголошують у прокуратурі.

Слідчі також наголошують на тому, що після проведення цих тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт та послуг, які фактично не проводилися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм. Згодом звідти кошти виводилися з метою подальшого обготівковування.

У прокуратурі також прийняли рішення оприлюднення частину аудіо- і фотоматеріалів справи задля "уникнення політичних спекуляцій з боку однієї з парламентських фракцій щодо нібито політичних переслідувань в Запорізькій області".

Нагадаємо, 21 грудня у Запоріжжі провели обшуки в службових кабінетах та за місцем проживання місцевих чиновників, серед яких заступник голови обласної ради Владислав Марченко та заступник мера Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

Слідчі харківської прокуратури затримали заступника голови Запорізької облради, керівника фракції "Самопоміч" Владислава Марченка.

Також повідомлялося про те, що заступник мера Пустоваров зник з міста, його телефон не відповідає.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про те, що обшуки у чиновників Запоріжжя стосуються корупційних діянь Владислава Марченка і його брата Марка. Третій фігурант справи зник.