UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура допитала понад сотню свідків штурму КМДА 19 серпня, в тому числі Яценюка

Слідчі органи прокуратури ведуть два провадження щодо сутичок біля стін Київради. Арсеній Яценюк, допитаний серед інших свідків, оголосив вимогу знайти не тільки виконавців, але й замовників "побиття депутатів".

В рамках розслідування справи про сутички між опозиційними депутатами і міліцією перед будівлею Київради під час засідання 19 серпня було допитано понад сотню свідків, у тому числі лідера парламентської фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка.

"В даний час у кримінальних провадженнях проведено значний обсяг слідчих дій, допитано понад сотню свідків, проводиться комплекс експертиз, витребувано відеозаписи камер відеоспостереження. За нашими запитами зі ЗМІ ми також отримали відеоматеріали. В даний час це все обробляється", - повідомив начальник слідчого відділу прокуратури Києва Максим Рябенко.

Він нагадав, що після штурму Київради 19 серпня розслідуються два кримінальні провадження: за заявою депутатів (які звинувачують бійців "Беркута" у заподіянні їм тілесних ушкоджень) і за заявою одного зі співробітників міліції (який звинувачує депутатів в опорі правоохоронним органам).

"У рамках розслідування цих проваджень було викликано для надання свідчень народного депутата Арсенія Яценюка", - розповів Рябенко.

"У цій ситуації наше завдання - це повне і неупереджене розслідування цих обставин. Після збору всіх необхідних матеріалів та проведення розслідування нами буде дано правову оцінку діям учасників конфлікту з обох сторін", - запевнив він.

За словами представника прокуратури, осіб, причетних до скоєння злочину, вже встановлено. Зібрано достатню кількість доказів.

Тим часом Арсеній Яценюк після допиту у слідчому відділі прокуратури Києва в понеділок, 9 вересня, заявив, що опозиція буде вимагати від прокуратури встановити не тільки виконавців, але і замовників інциденту біля Київради.

"Ми вимагаємо встановити не тільки виконавців злочину, а саме тих міліціонерів, які били народних депутатів... не давали нам, як членам парламенту, виконати свої професійні обов'язки і прийти на засідання Київради, але ми вимагаємо встановити і замовників, це найважливіше", - сказав голова фракції "Батьківщина".

Депутат підкреслив, що опозиція вимагає встановити "роль і місце президента, голови МВС, чи давав він вказівку своїм підлеглим, секретаря РНБО, тобто всіх осіб, хто був задіяний у цьому процесі".

При цьому Яценюк зазначив, що виконавці цього інциденту "зрозумілі".

Пояснюючи свої доводи, він сказав: "Жоден міліціонер не буде поводитися так нахабно, без прикриття, а прикриття - це його безпосередній начальник. Хто конкретно дав вказівку блокувати всі входи до Київради? Хто конкретно дав вказівку не пропускати народних депутатів? Прізвище!".

Нагадаємо, опозиція вважає, що повноваження Київради завершилися 2 червня, тому блокує її пленарні засідання, вимагаючи призначення у столиці позачергових виборів київського міського голови та депутатів Київської міської ради. !zn

Читайте також:

Київ: чи є у вас план, містере опозиціонере?

Депутат від "Батьківщини" розповів, що депутатів під Київрадою мали бити "титушки"

Опозиційні депутати прорвалися до будівлі Київради через вікно