UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проходження ВЛК: чи має це робити чоловік, який вчасно оновив дані у «Резерв+»

Роз'яснення дали у ТЦК.

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Всі військовозобов'язані мають обов'язково проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

Офіцер сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) Лариса Козак розповіла в інтерв'ю виданню «Главред», чи має проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) чоловік, який у встановлений термін оновив дані у застосунку «Резерв+».

Читайте також: Міноборони виявило одразу три фейкові застосунки "Резерв+" — Черногоренко

Козак пояснила, що уточнення даних через застосунок має лише три параметри, і ВЛК не охоплюється оновленням даних через електронний кабінет.

«Наказом про військово-лікарську експертизу передбачено, що в облікових цілях ВЛК проводиться один раз на 5 років, а під час дії правового режиму воєнного стану з метою визначення ступеня придатності до військової служби – один раз на рік», – пояснила вона.

За словами Козак, громадянин, у якого в «Резерві» в електронному військово-обліковому документі не прописано проведення ВЛК, або ця військово-лікарська комісія прострочена, то під час перевірки документів його буде запрошено до ТЦК. Вона додала, що непроходження ВЛК у терміни, які передбачені законодавством, також вважається порушенням.

«Резерв+» і електронний кабінет реєструються добровільно, головне – носити з собою паспорт і військово-обліковий документ. Є військово-облікові документи в формі посвідчення військовозобов'язаного, приписного або військового квитка, зараз є оновлений військово-обліковий документ на бланку (єдиний для всіх), а є військово-обліковий документ, якраз електронний, який видно через застосунок», – зауважила Козак.

Офіцер сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського ТЦК СП додала, що найголовніше і визначальне правило – це не наявність на телефоні «Резерв+» чи електронного військово-облікового документа, а дотримання встановлених правил.

«Тобто якщо громадянина зупиняють, у нього немає «Резерв+», але є військово-обліковий документ встановленої форми, поліція спеціальними зчитувачами перевіряє його облікову картку до військового квитка, яка міститься в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, і бачить, наскільки повне дотримання всіх правил військового обліку. Відповідно, вони бачать, чи є медкомісія, чи оновлені дані», – пояснила вона.

Козак підкреслила, що застосунок «Резерв+» – це більш спрощена процедура для того, щоб показати уповноваженим органам, які здійснюють перевірку документів, що всі норми законодавства виконані.

«Тобто найголовніше – мати при собі актуальний військово-обліковий документ і паспорт чи документ, який посвідчує особу», – резюмувала вона.

Раніше ми писали, що може змінитися для військовозобов'язаних жінок з 1 серпня та чи можуть вони отримати штраф.