UA / RU
Підтримати ZN.ua

Програму медичних гарантій вдалося профінансувати в повному обсязі — Михайло Радуцький

НСЗУ та МОЗ прозвітували перед Верховною Радою за 10 місяців.

Учора, 17 листопада, на засіданні Комітету НСЗУ та МОЗ інформували народних депутатів про попередні підсумки програми медичних гарантій за 10 місяців 2022 року, повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук голова Комітету Михайло Радуцький

Цього року Верховна Рада заклала найбільше фінансування на охорону здоров’я – близько 200 млрд грн. З них на фінансування закладів за програмою медичних гарантій передбачалось витратити 157 млрд грн.

За 10 місяців цього року 3,4 тис. медичних закладів отримали кошти на загальну суму 118 млрд грн. Найбільше фінансування одержали наступні напрямки: первинка (17,5%), стаціонарне лікування (12,4%) та хірургічна допомога (11,8%).

У НСЗУ відзначають нові тенденції, які з’явились під час війни.

Зокрема, приблизно на 25% зменшилась кількість пологів. За 10 місяців 2021 року народилося 217 тис. дітей, за той самий період цього року – 196 тис. Що не дивно, враховуючи несприятливі для народження нового життя обставини і чималий виїзд жінок з дітьми за кордон в пошуках більш безпечного місця для життя. Зрозуміло, що така ситуація триватиме доти, доки не закінчиться війна, і вочевидь ще деякий час після цього.

НСЗУ запровадила мінімальну річну норму проведення пологів – 150, повідомляє Михайло Радуцький. Мінімальна норма вводиться задля того, щоб лікарі не втрачали кваліфікацію і, відповідно, якість надання медичної послуги.

«Розуміючи, що кількість жінок в Україні зменшилась, — зазначає далі голова Комітету, — на наступний рік служба планує закласти фінансову підтримку пологових будинків, адже не всі з них зможуть виконати цю норму».

Коментар ZN.UA

«Це означає, що відбудеться черговий відкат реформи. І НСЗУ планує фінансувати стіни і медперсонал, а не надання лікарнею якісних послуг, як це має бути, — коментує редакторка відділу «Суспільство» ZN.UA Алла Котляр. — Адже якщо в лікарні за рік проводиться менше або навіть трохи більше 150 пологів, то навряд чи можна говорити про те, що лікарі в такій лікарні мають достатньо досвіду і кваліфікації, аби породіллі почувалися безпечно».

«Один із пріоритетів ПМГ — раннє виявлення онкологічних захворювань. Якщо в у перші місяці війни кількість обстежень значно зменшилась, то наразі статистика показує, що кількість скринінгів на онкологічні хвороби повернулася на довоєнний рівень. Це важливо, бо лікувати пацієнта на ранніх стадіях хвороби ефективніше та значно дешевше для держави, ніж на пізніх», — йдеться далі у повідомленні Радуцького. 

Він також зазначає, що кількість людей, які захворіли на СOVID-19, значно зменшилась. У 2021 році (за 10 місяців) було виявлено 288 тис. пацієнтів, у 2022 році — 171 тис. осіб. Частково, на думку голови Комітету, «це пов’язано з тим, що не всі українці роблять тести на виявлення хвороби, крім того, у деяких прифронтових регіонах не ведеться повноцінна статистика. Відповідно, за прогнозами НСЗУ до кінця року вдасться заощадити близько 5 млрд грн, які були заплановані на лікування українців у стаціонарах».

Коментар ZN.UA

«Наразі близько 7 млн українського населення перебуває за кордоном, — коментує Алла Котляр. — Медичних послуг, відповідно, також було надано менше. Тож економія НСЗУ мала б бути не тільки на ковіді».

Серед колег найбільше запитань до МОЗ та НСЗУ стосувались механізму контролю якості медичних послуг. Влітку Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 6306 про вдосконалення надання медичної допомоги. Одне із положень документу — НСЗУ отримує функцію моніторингу послуг відповідно до умов договору.

За словами керівника НСЗУ Наталі Гусак, раніше в департаменті, який займався цим питанням, працювали лише 17 людей. На перевірку даних від 17 лікарень вони витрачали приблизно сім місяців. Відповідно, перевірити більшу частину із трьох тисяч медичних закладів вони фізично не встигали. Наразі департамент розширений, нові співробітники в регіонах проходять навчання. Незабаром НСЗУ планує подати на засідання Уряду новий порядок проведення оцінки якості медичних послуг відповідно до умов договору. Перевірки проводитимуться планово (наприклад, за пріоритетними напрямками) та позапланово (перевірка внесених електронних даних та за скаргами пацієнтів). Тож очікуємо, коли механізм перевірки якості медичних послуг повноцінно запрацює.

Про те, що він моніторинг має запрацювати повноцінно, Наталія Гусак розповідала ZN.UA 17 лютого 2022 року, напередодні повномасштабної війни.